Sari la conținut
News Alert

SUA și Rusia au picat de acord în privința unui subiect. Dar nu are legătură cu planeta Pământ

Rusia și Statele Unite au convenit să coopereze în cadrul unui proiect derulat de NASA ce are ca obiectiv construirea primei stații spațiale pe Lună, ca parte a unui plan mai amplu de explorare cosmică.

Proiectul nu vizează doar segmentul de cooperare ruso-american, ci se adresează astronauților din întreaga lume, relatează The Telegraph.

Agențiile spațiale din cele două țări speră ca această colaborare să marcheze un pas decisiv în dezvoltarea unor viitoare misiuni spațiale către Marte și către alte zone din sistemul soldar. 

„Partenerii intenționează să dezvolte standarde tehnice internaționale, care vor fi folosite ulterior pentru a crea o stație spațială pe orbita lunară”, au precizat reprezentanții agenției spațiale ruse Roscosmos, după semnarea unui acord de cooperare cu americanii la Adelaide.

Potrivit The Guardian, Igor Komarov, directorul general al Roscosmos, a subliniat că „pentru a evita problemele viitoare legate de cooperarea tehnică, o parte din standarde ar trebui unificate”.

La rândul lor, șefii de la NASA au declarat că pregătesc „pașii următori pentru explorarea profundă a spațiului lunar, unde astronauții vor construi și vor începe să testeze sistemele necesare misiunilor către destinații spațiale, inclusiv pe Marte”.

„Zona din apropierea Lunii oferă un spațiu cu adevărat adânc pentru a câștiga experiența necesară misiunilor umane care vor căuta să pătrundă și mai departe în sistemul solar”, au mai precizat reprezentanții NASA.