Foto „Unde-i Waldo”, în varianta marțiană: O poză făcută de micul elicopter NASA Ingenuity surprinde roverul Perseverance și alte „surprize”

Data actualizării: Data publicării:
poza marte nasa ingenuity
Imaginea surprinsă de elicopterul Ingenuity. Foto: NASA / JPL-Caltech

Elicopterul extraterestru de la NASA, Ingenuity, a zburat peste 12 metri în aerul marțian și a fotografiat un peisaj uimitor de pe o altă lume, notează site-ul Mashable

La al 51-lea zbor, vehiculul experimental – care are rotoare de peste 1 metru de la un cap la altul – s-a ridicat deasupra unui deal puțin peste „buza” craterului Belva. Imaginea recent publicată este grandioasă. Cineva ar putea spune că arată pământesc. Deșertul plin de pietre și bolovani se poate vedea în mai mare detaliu în partea din față iar dealurile erodate și bătute de vânt se întind spre orizont. Cerul este luminos. 

Iar în această „vedere” de pe Marte se află câteva semne interesante ale explorării umane. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

poza marte nasa ingenuity
Imaginea surprinsă de elicopterul Ingenuity. Foto: NASA / JPL-Caltech

Iată-le: 

1. Picioarele elicopterului: Pe părțile din dreapta și din stângă ale imaginii surprinse de Ingenuity se pot vedea capetele celor două picioare ale aeronavei în timp ce zboară.

2. Umbra elicopterului: În partea de centru-dreapta a imaginii, la dreapta unei pietre gri se poate vedea mica umbră a Ingenuity pe terenul accidentat.

profimedia-0768778443
Modelul mini-elicopterului NASA, Ingenuity. Foto: Profimedia Images

3. Vehiculul Perseverance (rover): Probabil cel mai evident este vehiculul Perseverance de la NASA, care a amartizat odată cu Ingenuity în februarie 2021, cu scopul principal de a căuta posibile dovezi ale vieții microbiene de pe Marte - dacă a existat așa ceva. Rover-ul cu 6 roți, de mărimea unei mașini, se află aproape de colțul stânga-sus al imaginii.

profimedia-0771846625
Roverul Perseverance. Foto: Profimedia Images

4. Urmele vehiculului: Se pot vedea și urmele lăsate pe teren de roțile marelui robot. De la Perseverance, urmărește cele două linii orizontale care traversează către dreapta imaginii. Roțile sunt metalice, așa că sunt cu adevărat zgomotoase când se rotesc pe suprafața stâncoasă de pe Marte.

profimedia-0771847488
Urme lăsate de rover și o piatră de pe una din roțile Perseverance. Foto: Profimedia Images

5. Deșeuri!: Când roverul și trenul său de aterizare cădeau cu viteză prin atmosfera marțiană înainte de o serie de manevre de aterizare dificile, rămășițe precum cabluri și bucăți din izolație s-au răspândit prin deșert. La mică distanță mai jos de rover se regăsește ceea ce NASA numește „o mică bucată din resturi”.

Toate vederile maiestuoase surprinse din aer de Ingenuity sunt un cadou neașteptat, notează sursa citată. Organizatorii misiunii au sperat că vor putea obține cinci zboruri cu micul elicopter. Acum a depășit 50, iar multe altele sunt planificate. 

Exploratorul experimental de pe Marte zboară în continuare deasupra terenului accidentat, o regiune plină de „dune, bolovani și pietre, înconjurată de dealuri care ne-ar putea înghiți”, explica, în urmă cu câteva săptămâni, Josh Anderson, șeful NASA al operațiunilor Ingenuity. 

Ingenuity și Perseverance urmează să exploreze tot mai mult Craterul Jezero de pe Marte, un tărâm care este deșert arid astăzi, dar în care cândva abundau ape curgătoare și delte noroioase.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri