Atletele transgender nu vor mai avea voie să participe la competiții internaționale la categoria "feminin"

Data publicării:
O atletă se pregătește de o probă de alergare.
Atletele transgender nu vor mai avea voie să participe la competiții internaționale, la categoria feminin. Foto: Profimedia Images

Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism a decis să nu le mai permită atletelor transgender să participe la competiții internaționale, la categoria feminin, a declarat președintele forului, Sebastian Coe, scrie BBC.

Decizia se aplică în cazul sportivelor care la pubertate aveau sex masculin și au făcut ulterior tranziția.

Măsura urmează să intre în vigoare de la 31 martie, spune Coe.

Acesta a adăugat că Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism va însărcina un grup de lucru să evalueze în continuare criteriile de eligibilitate în competiții în ceea ce privește atletele transgender.

"Nu spunem că măsura se va aplica pentru totdeauna", a spus Coe.

Acesta a adăugat că decizia a fost "ghidată de principiul superior, care este protejarea categoriilor feminine" în sport.

"Problema este una spinoasă, dar sporturile trebuie să găsească un echilibru între inclusivitate și ideea de a nu permite să existe dezechilibre", a spus Sebastian Coe, potrivit SkyNews.

Decizia de excludere a atletelor transgender a fost luată după consultări cu 40 de federații naționale, atleți și antrenori, dar și cu organizații care reprezintă drepturile comunității trans și experți ONU.

"Majoritatea celor consultați au spus că atletele transgender nu ar trebui să participe în competițiile feminine", a spus Coe. Totuși, federațiile au cerut dovezi suplimentare privind avantajele fizice pe care atletele trans le-ar avea în competițiile feminine.

Anunțul vine după ce Federația Britanică de Atletism a cerut, în februarie, ca atletele transgender să concureze alături de bărbați într-o categorie denumită "open".

Categoria "open" ar urma să înlocuiască categoria masculină, a propus federația britanică, adăugând că la categoria "feminin" ar trebui să concureze doar atletele care aveau sex feminin la naștere.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri