Eduard Novak: Cu investiţii în infrastructură în următorii 4-5 ani putem spera la medalii la JO de iarnă peste 10-15 ani

Data publicării:
eduard novak
Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Abia peste 10-15 ani poate spera România la o nouă medalie olimpică la Jocurile Olimpice de iarnă, şi asta doar în condiţiile în care în următorii 4-5 ani va investi în infrastructură şi în cluburile de copii şi juniori, a declarat ministrul Sportului, Eduard Novak, într-un interviu pentru Agerpres.

„Pentru asta avem nevoie în România de minimum 10 patinoare în diferite localităţi. Vorbim de Cluj, Iaşi şi în marile oraşe, iar pe lângă patru-cinci echipe de copii şi juniori şi să existe şi echipă mare. Tot în aceste localităţi să înceapă dezvoltarea patinajului artistic şi a patinajului viteză.

Am avea nevoie de două patinoare de viteză în România şi cred că dacă aceste investiţii se vor realiza în următorii patru-cinci ani, atunci peste 10-15 ani cred că România ar putea participa cu o delegaţie similară ca la Jocurile Olimpice de vară şi spera la câteva medalii olimpice. Nu este complicat, primul pas este legat de infrastructură, investiţii în rândul copiilor şi juniorilor şi în antrenori şi sigur vor veni şi rezultatele”, a declarat Novak.

El spune că România, care a obţinut o singură medalie olimpică la Jocurile de iarnă, la ediţia din 1968, la Grenoble, are nevoie de infrastructură sportivă pentru sporturile de iarnă la nivelul întregii ţări şi nu doar zonal, cum se întâmplă acum în cazul hocheiului sau biatlonului, pentru a exista o bază de selecţie mai mare. El a dat exemplul Ungariei, care a ajuns în 20 de ani să aibă campioni mondiali în sporturile de iarnă în urma investiţiilor făcute.

Fost practicant de patinaj viteză, Novak afirmă că îi înţelege perfect pe sportivii care sunt obligaţi să antreneze în străinătate pentru a putea ajunge să concureze la Jocurile Olimpice şi a explicat de ce i-a numit „eroi” pe sportivii românii care vor participa la ediţia din acest an de la Beijing.

Ministrul Sportului consideră că România se prezintă cu un număr mulţumitor de sportivi la JO de la Beijing, precizând însă că aşteaptă în continuare explicaţii de la Federaţia Română de Schi-Biatlon pentru locul refuzat. El a precizat că vor exista sancţiuni în urma deciziei luate de FRSB, dar că nu vrea ca sportivii să aibă de suferit din această cauză. Novak a catalogat imposibilitatea ministerului de a interveni în astfel de cazuri „derapaje ale sistemului sportiv din România”. „Adică noi finanţăm şi face fiecare ce vrea, şi nu este corect deloc asta”, a afirmat Eduard Novak.

În ceea ce priveşte aşteptările sale de la această ediţie a JO, Novak a spus că are mari speranţe de la sportivii de la bob şi sanie, care ar putea obţine un loc între primii şase.

Eduard Novak a afirmat că speră ca anul acesta după mulţi ani de tergiversări şi procese în instanţă să se reia construcţia Patinoarului „Mihai Flamaropol” din Capitală.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri