Rafael Nadal, campion absolut. Ibericul câștigă pentru a 14-a oară trofeul de la Roland Garros

Data actualizării: Data publicării:
Rafael Nadal pozează cu trofeul Roland Garros 2022
Rafael Nadal câștigă Roland Garros 2022 și este tenismenul cu cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie Foto: Profimedia Images

Rafael Nadal, numărul 5 mondial, a câştigat duminică pentru a 14-a oară în carieră turneul de Mare Şlem de la Roland Garros, în finala căruia l-a învins în trei seturi, 6-3, 6-3, 6-0, pe norvegianul Casper Ruud (nr. 8 ATP), prezent în premieră în ultimul act al unei competiţii de o asemenea anvergură.

Rafael Nadal este tenismenul cu cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie: 22. El s-a distanțat astfel de marii săi rivali, sârbul Novak Djokovic şi elveţianul Roger Federer, ambii cu câte 20 de titluri majore.

Ibericul, care a împlinit vineri 36 de ani, l-a avut adversar pentru prima dată pe Casper Ruud, care are 23 de ani și care se antrenează chiar la Academia lui Rafael Nadal din septembrie 2018, ceea ce l-a ajutat să devină jucătorul cu cele mai multe meciuri (66 cu cel de duminică) şi cele mai multe titluri (7) pe zgură, începând din 2020.

După ce în semifinale meciul împotriva germanului Alexander Zverev părea dificil, finala de la Roland Garros 2022 nu i-a pus probleme lui Rafael Nadal, care a încheiat meciul după două ore și 18 de minute. Germanul Alexander Zverev, numărul 3 mondial, a suferit o accidentare la glezna dreaptă în semifinale și a abandonat la scorul de 7-6 (10/8), 6-6 pentru Nadal, dar cei doi jucau deja aproape trei ore.

În finala disputată duminică pe arena Philippe Chatrier de la Roland Garros, campionul iberic nu i-a lăsat nicio şansă adversarului său. Nadal a câştigat destul de uşor primul set (6-3), însă norvegianul a lăsat impresia că va fi capabil să reechilibreze partida în setului secund, în care a condus cu 3-1. Ruud (23 de ani) a cedat apoi cinci game-uri consecutive, permiţându-i jucătorului iberic să-şi treacă în cont şi cel de-al doilea set, cu un scor identic (6-3). Setul al treilea nu a avut practic istoric, Nadal fiind cel care a dominat ostilităţile de la un capăt la altul, impunându-se cu un sec 6-0 şi adjudecându-şi finala după 2 ore şi 18 minute de joc, sub privirile regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, prezent în tribune, relatează Agerpres. Și Casper Ruud a avut susținători regali în tribune, în persoana prințului moștenitor al Coroanei norvegiene și a soției acestuia. Actorii Hugh Grant, împreună cu soția sa Anna Elisabet Eberstein, Michael Douglas, Sienna Miller și Oli Green au fost în tribune la finala de la Roland Garros 2022. Nadal a fost felicitat de fețele regale, care s-au întins, din tribune, ca să dea mâna cu regele absolut al arenei de la Roland Garros.

Odată cu noul titlu de la Roland Garros, Rafael Nadal obţine un premiu de 2,2 milioane de euro şi 2.000 de puncte ATP. Ruud va primi 1,1 milioane de euro şi 1.200 de puncte.  De luni, Nadal mai urcă o poziție în clasamentul ATP, ajungând pe 4, în timp ce Casper Ruud va fi pe locul 6.

Fenomenul Rafael Nadal

14 din 14. E numărul de finale câștigate de Rafael Nadal la Roland Garros, o performanță extraordinară și un rezultat unic reușit de cel considerat un fenomen al tenisului mondial.

Rafael Nadal a pus pentru prima dată mâna pe o rachetă de tenis când avea 4 ani. Cel care l-a încurajat a fost unchiul său, Toni Nadal, care i-a fost și antrenor. La 8 ani, „Rafa” câștiga pentru prima oară un turneu de tenis.

La doar 15 ani, Nadal a trecut la tenisul profesionist. A fost primul pas către o carieră fulminantă. Prima victorie într-un turneu ATP a fost magică. S-a întâmplat la Mallorca, orașul său natal.

A fost doar o chestiune de timp până când a intrat în echipa de Cupa Davis a Spaniei.

În 2005, Rafa sărbătorea primul său titlu de Grand Slam. Se întâmpla la Roland Garros, tot pe 5 iunie, și era doar primul dintr-o fabuloasă serie de 14 - un record cum n-a mai văzut Parisul.

Nadal a triumfat și la alte turnee de prestigiu, de multe ori în fața marelui său rival, elvețianul Roger Federer. S-a întâmplat inclusiv la Wimbledon, în 2008, anul în care Rafa a devenit numărul 1 mondial.

Și-a completat palmaresul cu alte titluri de Grand Slam - cele de la US Open și Australian Open. Plus două medalii olimpice.

Ascensiunea lui Nadal n-a fost însă una lină, dar asta din cauza problemelor medicale. În 2018, spaniolul a fost operat la glezna piciorului drept. A aflat apoi că suferă de o maladie rară: sindromul Muller-Weiss, care provoacă o necroză a osului navicular. A fost și motivul pentru care, în august 2021, s-a retras din competiții - durerile erau insuportabile.

Nadal a revenit însă în forță și a început 2022 cu un nou titlu la Australian Open.

Rafa Nadal e un mare fan al celor de la Real Madrid, care l-au invitat în aprilile 2022 să dea lovitura de începere a meciului cu Espanyol Barcelona. La final, galacticii și Rafa sărbătoreau împreună un nou campionat câștigat.

Cu peste 1.051 de meciuri câștigate și doar 212 pierdute, Rafael Nadal a strâns din tenis aproape 129 de milioane de dolari.

Ajuns la 36 de ani, vorbește tot mai des despre retragere. O decizie care pare acum mult mai departe decât era la începutul Roland Garros. „Nu știu ce se poate întâmpla în viitor, dar voi continua să lupt, pentru a fi aici de cât mai multe ori”, a dezvăluit Nadal ce îi dă puterea să reziste la cel mai înalt nivel.

„Cine este cel mai mare tenismen din istorie?”

La Roland Garros 2022, Rafael Nadal a trecut în sferturile de finală de actualul lider mondial, Novak Djokovic, după un adevărat „thriller” de peste patru ore.

La conferința de presă de la finalul partidei cu liderul mondial - care în întâlnirile directe conduce acum cu 30-29 - Rafael Nadal a fost întrebat cine este cel mai mare tenismen din istorie.

„Novak (Djokovic, 35 de ani), Roger (Federer, 40 de ani) şi cu mine avem o istorie incredibilă împreună, deoarece ne-am întâlnit faţă în faţă în cele mai importante meciuri, de foarte mult timp. Asta este ceea ce face povestea specială şi mă umple de emoţie. Întotdeauna vorbim despre cine a câştigat cele mai multe turnee de Grand Slam, cine are cele mai bune rezultate. Pentru mine, nu contează, ceea ce contează sunt visele pe care le urmărim. Cred că ne-am îndeplinit visele, scriem istoria acestui sport, pentru că am făcut lucruri care nu s-au mai întâmplat înaintea noastră. Nu contează pentru mine ce este restul. Care jucător va avea cele mai multe Grand Slam-uri, cine a scris istoria mai bine, după părerea mea, când ne privim pe noi trei, nivelul nostru este aproape acelaşi, nu există nicio diferenţă, nu contează”, a răspuns Rafael Nadal, potrivit digisport.ro.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri