CSM va sesiza Inspecţia Judiciară privind declaraţiile lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Varujan Vosganian

Data publicării:
crop CSM

 

Astfel, declaraţiile făcute de Victor Ponta, Traian Băsescu şi Varujan Vosganian vor fi analizate de Inspecţia Juridiciară.

Decizia a fost luată cu unanimitate, pentru fiecare dintre cazuri.


Declaraţiile lui Victor Ponta

Cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde, şi nici rafinăria nu o mutau mâine. Să avem grijă că e vorba de 3.500 de oameni şi e vorba despre nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante.

Procurorul nici nu cred că e interesat că Lukoil are 3.500 de angajaţi şi că Oltchim cumpără doar de la Lukoil şi de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal şi la Conpet. Că nu ştie procurorul şi probabil nu e treaba domniei sale”, a declarat Victor Ponta.

Traian Băsescu a dat prea multe detalii din dosar, a făcut referire la martori şi la faptul că declaraţiile acestora nu sunt acoperite de probe

Horațius Dumbravă a arătat în şedinţa CSM de astăzi că IJ ar trebui sesizată şi în cazul afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, atunci când a emis avizele pentru urmărirea penală a unor foşti miniştri, în dosarul Microsoft.

El a mai spus că în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile nefondate la adresa justiţiei din partea politicienilor, susţinând că, în acest context, membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui să emită un avertisment clar politicienilor, apreciind că sesizarea Inspecției Judiciare nu este suficientă.

În ce priveşte sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, Dumbravă a spus că urmărirea penală este confidenţială şi că toţi cei implicaţi în actul de justiţie trebuie să respecte acest lucru.

La începutul ședinței, vicepreședintele CSM a propus ca Inspecția Judiciară să fie sesizată și în cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian, care a arătat miercuri, într-o emisiune televizată, referitor la condamnarea lui Sorin Roșca Stănescu, că "un procuror cere, un procuror judecă... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuție... Înalta Curte este cazul cel mai explicit".

"Eu nu găsesc o vinovăție nici postului de televiziune, nici presei, căci acesta este rolul lor, să informeze opinia publică, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poți să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot și că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror", a spus procurorul Gheorghe Muscalu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri