Dosarul Transferurilor se va judeca din nou

Data publicării:
transferuri

Curtea Supremă era așteptată, luni, să dea verdictul final în Dosarul Transferurilor, în care sunt judecaţi opt oameni importanţi din fotbalul românesc: Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu. Achitaţi de prima instanţă, ei au primit apoi la Curtea de Apel condamnări cu închisoarea între trei şi opt ani şi plata de 10 milioane de dolari daune. La ÎCCJ, procurorii le-au solicitat însă judecătorilor pedepse mai aspre.

Vineri, judecătorii au ascultat pledoariile finale ale avocaţilor apărării şi au amânat pronunţarea sentinţei pentru luni. Procurorii acuză că cei opt oameni din forbal ar fi făcut mai multe transferuri ilegale de jucători în străinătate (12 la număr) în perioada 1999-2005. Demersurile ar fi prejudiciat cluburile cu aproximativ zece milioane de dolari şi statul român cu 1,5 milioane de dolari.

Ce spun inculpaţii

La fiecare întâlnire cu judecătorii de la Curtea Supremă, greii fotbalului românesc au încercat să îşi dovedească nevinovăţia. Cristian Borcea (clubul Dinamo) le-a spus judecătorilor că transferurile despre care procurorii spun că au prejudiciat cluburile au fost făcute în mod legal: „Sunt nevinovat. Îmi menţin declaraţiile: nu am făcut decât să îmi exercit mandatul din partea Consiliului de Administraţie sau Director. Am acţionat cu credinţă şi conform cu poziţia şi interesul clubului.

Ceilalţi acuzaţi în Dosarul Tranferurilor au avut aceeaşi poziţie: „La noi toate operaţiunile au fost făcute prin sistemul bancar, la lumina zilei, prin transfer bancar”, a spus George Copos (Rapid).

Ioan Becali (Dinamo) a încercat să îi emoţioneze pe judecători: „Nu vreau să fac puşcărie. Am familie, am trei copii... Am venit să mă bat cu procurorii, nu cu dumneavoastră”, a spus el.

Istoricul judecăţii

Dosarul Transferurilor a fost deschis în anul 2008 de procurorii DNA, care i-au pus sub acuzare pentru evaziune fiscală pe opt dintre cei mai importanţi oameni din fotbal: Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu.

Procurorii susţin că transferurile a 12 fotbalişti români între 1999 şi 2005 au fost făcute ilegal, prin intermediul unor firme din străinătate. Jucătorii ar fi fost transferaţi în schimbul unor sume mult mai mari decât cele trecute în documentele contabile, iar cluburile reprezentate de aceştia ar fi fost prejudiciate cu aproximativ zece milioane de dolari. Statul român ar fi fost la rândul lui prejudiciat cu 1,5 milioane de dolari.

Procesul a început în 2009, după ce procurorii DNA au verificat aproape 800 de transferuri şi au audiat peste 100 de persoane. După trei ani, în 2012, a venit prima decizie: achitare pe linie.

Procurorii au depus contestaţie la sentinţă, iar în acelaşi an demersul lor a fost admis: Curtea de Apel a decis că inculpaţii trebuie condamnaţi.

Condamnările Curţii de Apel. Care sunt deciziile posibile ale magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Ioan Becali a primit opt ani de închisoare cu executare, iar fratele său, Victor Becali, a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Fostul acţionar dinamovist Cristi Borcea a primit aceeaşi pedeapsă. Acţionarul rapidist Gheorghe Copos a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Pe Mihai Stoica, magistraţii au decis să îl condamne la patru ani de detenţie pentru fapte comise în calitate de director al Clubului Oţelul Galaţi.

Jean PădureanuGică Popescu şi Gheorghe Neţoiu au primit fiecare câte trei ani de închisoare cu suspendare.

La finalul procesului, magistraţii Curţii Supreme ar putea să îi achite, aşa cum au făcut colegii lor de la Tribunalul Bucureşti, ar putea să menţină pedepsele hotărâte de Curtea de Apel Bucureşti, să le modifice sau chiar să decidă rejudecarea dosarului.

Protest la ÎCCJ

Vineri, în timp ce avocaţii apărării îşi susţineau pledoariile, suporterii FC Rapid au venit în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ca să ceară condamnarea la închisoare a acţionarului majoritar al clubului de fotbal, George Copos, afirmând că s-ar bucura dacă acesta ar ajunge după gratii. Potrivit acestora, George Copos se face vinovat de situaţia actuală în care se află clubul.

Preşedintele Ligii Suporterilor Rapidişti, Dan Teodorescu, a sosit la ÎCCJ îmbrăcat în uniformă de deţinut şi a arborat un banner cu mesajul: „Te aştept să te iubesc. Colegul din patul de jos”. 15 dintre suporterii veniţi la Curtea Supremă purtau tricouri albe inscripţionate cu câte o literă, formând împreună mesajul: „Copos la puşcărie”.

El este singurul vinovat pentru situaţia în care se află clubul aflat în insolvenţă şi fără licenţă pentru Liga I”, le-a declarat Teodorescu jurnaliştilor prezenţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri