Modificarea legii alegerilor locale. Dacian Cioloş: Decizia e a Parlamentului. Primenirea clasei politice nu se poate face prin acte de forţă ale Guvernului

Data publicării:
dacian ciolos fb cravata-1

Dacian Cioloş - FOTO Facebook


Declaraţiile premierului:

Există în faţa Guvernului trei posibilităţi în contextul în care Guvernul susţine ideea de a relua discuţia alegerii primarilor în două tururi, dar decizia e politică şi trebuie asumată în Parlament.

Astăzi a fost o zi grea. Am încercat să iau decizia cea mai înțeleaptă, pornind de la o anumită ordine a lucrurilor,...

Posted by Dacian Cioloş on 1 Februarie 2016

Nu cred că e cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect, dar Guvernul poate ajuta în luarea deciziei, dacă în Parlament ar exista o majoritate care să repună în discuţie revenirea la doruă tururi, situaţie în care Guvernul ar putea veni cu o OUG, cu asumarea răspunderii sau cu susţinerea unui proiect de lege.

Date fiind constrângerile constituţionale, constat că a veni cu OUG sau asumarea răspunderii din partea Guvernului are riscuri foarte mari.

Nu pot decât să constat că, cu toată voinţa Guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne tot la Parlament, iar partidele care au un interes într-un sens sau altul să îşi asume responsabilitatea şi să folosească instrumentele pe care le au în Parlament.

România are nevoie de o primenire a clasei politice, e nevoie de un suflu nou în politică, dar această primenire nu se poate face prin acte de forţă ale Guvernului. Modul cel mai eficace al guvernului actual e să vină cu elementele de reformă inclusiv în administraţie, astfel încât primenirea clasei politice să aibă instrumentele necesare ca lucrurile să se îmbunătăţească.

Soluţia este în Parlament şi Guvernul e gata să îşi dea sprijinul pentru o astfel de dezbatere care să aibă loc în Parlament. Dacă există o dorinţă a societăţii civile de a duce la o schimbare a modului de funcţionare a clasei politice, această exprimare se poate manifesta cel mai bine la vot, prin modul în care electoratul votează candidaţii în care au încredere.

Există o majoritate volatilă pe care Guvernul nu se poate baza pentru o OUG sau asumarea răspunderii. Constat că nici partidele nu ştiu ce vor. 


La Vila Lac 1 au avut loc astăzi discuţii între premier şi liderii partidelor pe tema alegerilor locale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri