TRADIȚIE DE FAMILIE. Cum arată tabloul vieții politice bazate pe rudenie

Data publicării:
pontadaciana

Politica românească tinde să devină din ce în ce mai mult o afacere care se face în familie şi se lasă moştenire.

Că familia este celula de bază a politicii o demonstrează cu succes Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Fiul său a fost promovat, anul trecut, înainte de a împlini 30 de ani, într-un fotoliu de parlamentar PSD.

Reţeta fusese aplicată cu succes în urmă cu patru ani, tot în PSD. Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău îşi vedea fiul, Adrian Mocanu, deputat la doar 25 de ani. Primarul PSD de Lupeni, Cornel Resmeriţă, şi-a trimis şi el fiul la Bucureşti, tot pe un loc de deputat. Şi Adrian Mocanu, şi Cristian Resmeriţă sunt acum la al doilea mandat în Parlament.

Simpatiile politice se decoperă sau se amplifică şi în urma căsătoriei.

În 2010, Gabriela Firea s-a căsătorit cu primarul PSD de Voluntari, Florentin Pandele. Doi ani mai târziu, îşi face intrarea în Parlament, unde ocupă un fotoliu de senator. Este începutul ascensiunii politice. În februarie devine preşedinte PSD Ilfov, iar în aprilie este promovată vicepreşedinte al partidului.

Recordul în materie este însă deţinut de Manuela şi Miron Mitrea. Căsătoria cu cel care deţinea funcţia de secretar general al PSDR a însemnat, pentru Manuela Mitrea, şi obţinerea primului mandat de deputat, în 2000. Anii au trecut şi Manuela Mitrea a ajuns deja la al patrulea mandat parlamentar. Miron Mitrea a adunat şi el mandate în cinci legislaturi consecutive şi a fost, între timp, şi ministru al Transporturilor.

Şi liderul PSD, Victor Ponta, şi-a găsit jumătatea tot în interiorul partidului. În 2007, s-a căsătorit cu Daciana Sârbu, fiica lui Ilie Sârbu, ministru al Guvernului Năstase. Începând din acelaşi an, ea este europarlamentar la Bruxelles. Iar anul trecut, Victor Ponta a ajuns să conducă Guvernul de la Bucureşti.

Şi în PNL se regăsesc cupluri politice de succes.

Pentru Elena şi Horea Uioreanu, anul 2012 a fost unul al împlinirilor politice: el a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, iar ea a devenit deputat.

O poveste de dragoste s-a înfiripat şi între Florin Ţurcanu şi Roxana Anuşca. El a obţinut, în iunie 2012, şefia Consiliului Judeţean Botoşani, iar ea a fost aleasă, în toamnă, deputat. La începutul acestui an cei doi s-au căsătorit, după o logodnă de patru ani.

Şi pentru familia Mănescu, 2012 a adus bucurii: Rareş Mănescu a câştigat primăria sectorului 3. Iar Ramona Mănescu îşi continuă mandatul de europarlamentar, început în 2007.

Tot din Parlamentul European şi-a ales soţia şi preşedintele PNL. Crin Antonescu s-a căsătorit cu Adina Vălean în 2009, cu binecuvântarea naşului Dinu Patriciu.

Şi la PDL găsim poveşti de dragoste. Raluca şi Valeriu Turcan s-au căsătorit în 2004, năşiţi de Theodor Stolojan. De atunci, ea a ajuns la al treilea mandat de deputat, iar el a fost, din 2007 până în 2012, purtător de cuvânt al Preşedinţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri