V. Zgonea, despre anunțul privind referendumul: „Președintele are acest atribut. Nu putem decât să luăm act”

Data publicării:
valeriu zgonea - mfax

Valeriu Zgonea a reacționat, în „Jurnalul de seară”, la anunțul președintelui. „E o manevră tipică a președintelui. Ne-am obișnuit cu el din 2005 încoace. Este un atribut constituțional pe care îl are, nu contează resursele principale pe care le alocăm. Nu avem cum să interferăm. Conform Constituției, în acest moment, nu putem să interferăm în această decizie a președintelui. Este un act unilateral, pe care nu putem să îl sancționăm decât la urne”, a declarat Valeriu Zgonea.

„Președintele are acest atribut. Nu putem decât să luăm act. Chiar dacă suntem împotrivă, domnia sa publică, în Monitorul Oficial, data iar regulile sunt cele pe care le știți și dumneavoastră și pe care, conform legii, le pune în aplicare Guvernul României”, a mai spus președintele Camerei Deputaților.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, președintele Traian Băsescu ar încerca, prin convocarea referendumului, să amâne „pentru anul viitor sau pentru niciodată” modificarea Constituției.   

Președintele Traian Băsescu a anunțat marți că va convoca un nou referendum cu următoarele două întrebări: „Doriți Parlament unicameral?” și „Doriți Parlament cu 300 de membri?”.  

Conform actualei Constituții, președintele poate declanșa un referendum după consultarea Parlamentului. Legislativul are la dispoziție 20 de zile pentru a da un punct de vedere în acest sens.

Traian Băsescu a spus că va ține cont de cele 20 de zile, pentru că este în interesul său ca procedura să fie respectată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri