Nou scandal politic în Polonia. Puterea a instalat în toiul nopții o nouă conducere într-un centru de contraspionaj patronat de NATO

Data publicării:
MINISTERUL POLONEZ AL APARARII - WIKI

Sediul Ministerului polonez al Apărării FOTO: wikipedia.org

Guvernul condus de Beata Szydlo, format de partidul Lege și Justiție al lui Jaroslaw Kaczynski, a demonstrat deja că nu se teme de controverse, intrând în conflict deschis, în urmă cu câteva săptămâni, cu Tribunalul Constituțional, ceea ce a generat ample manifestații de stradă, reamintește France-Presse.

Oficiali ai Ministerului Apărării, însoțiți de jandarmeria militară, au pătruns în sediul serviciului de contraspionaj la ora locală 1:30, a declarat la televiziunea publică fostul șef al instituției, colonelul Krzysztof Dusza. „Le-am spus că prezența lor acolo este ilegală. Când au ieșit, am cerut jandarmeriei să pună sigiliu pe ușă”, a adăugat ofițerul.

Colonelul a încercat să convingă presa că încă mai ocupă această funcție, argumentând că el este în subordinea ministrului slovac al apărării și că este necesară o decizie comună polono-slovacă pentru a fi demis. Însă premierul slovac, Robert Fico, întrebat despre aceasta la Bruxelles, a spus că nu vede lucrurile așa. „Mi se pare că este o afacere care ține de suveranitatea Poloniei și nu voi comenta”, a declarat Fico, citat de agenția poloneză de presă PAP.

Și NATO a adoptat o poziție similară. „Centrul de excelență al contraspionajului din Polonia nu a fost încă acreditat de NATO”, a spus un oficial citat de AFP. „În general, centrele de excelență sunt centre de cercetare internaționale, finanțate și dotate cu personal la scară națională sau multinațională, pentru a conlucra cu Alianța, însă nu sunt organisme ale NATO”, a explicat acest oficial, citat sub acoperirea anonimatului.

Ministerul Apărării de la Varșovia a anunțat laconic într-un comunicat că l-a instalat la sediul acestui centru pe noul director interimar, colonelul Robert Bala.

Ulterior, un oficial al ministerului a precizat că responsabilii centrului erau demisionari de o săptămână și ocupau ilegal sediul, refuzând să se supună ordinelor superiorilor lor.

Fostul ministru liberal al apărării, Tomasz Siemoniak, a calificat această operațiune nocturnă drept un „scandal absolut”, un „fapt fără precedent într-o țară membră NATO” și a cerut scuze Slovaciei, în numele Poloniei.

Actualul ministru al apărării, Antoni Macierewicz, este considerat „un dur” al partidului Lege și Dreptate. Când era viceministru al apărării, în 2006, s-a făcut remarcat prin „epurările” ample operate în rândul serviciilor de informații ale armatei poloneze.

Crearea centrului NATO de excelență în contraspionaj - NATO's Counter Intelligence Centre of Excellence – a fost decisă oficial în octombrie, la Norfolk, în SUA. Instalat provizoriu la Varșovia, sediul său oficial va fi însă la Cracovia și va avea o filială de formare militară la Lest, în sudul Slovaciei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri