ALEGERI LOCALE ÎN R. MOLDOVA Răsturnare de situație la Chișinău: Dorin Chirtoacă trece pe primul loc

Data publicării:
DORIN CHIRTOACA - CAPTURA

Zinaida Greceanîi FOTO: captura YouTube

ACTUALIZARE 6:40 Pe ultima sută de metri, Dorin Chirtoacă trece pe primul loc, devansând-o pe contracandidata lui, socialista Zinaida Greceanîi.

După procesarea a 98,38% din procesele verbale,  Dorin Chirtoacă are 37,36% din sufragii, iar  Zinaida Greceanîi - 35,99%. Și la acest scrutin, primarul liberal pare să fi beneficiat de voturile celor din suburbii, scrie UNIMEDIA.

Dorin Chirtoacă FOTO: captură YouTube


Aproape 40% dintre alegători au votat-o pe Zinaida Greceanîi, o apropiată a regimului din Rusia. Pe locul al doilea se situează cu 35% din intenţiile de vot actualul primar al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă. 

Sunt rezultate parţiale, după numărarea a 36% din buletine. 

Rezultatul de la Chișinău este cu atât mai semnificativ cu cât capitala Republicii Moldova nu a fost condusă niciodată de un comunist sau de un reprezentant al curentului prorus.

Și la precedentul scrutin, din iunie 2011, Dorin Chirtoacă a intrat în turul al doilea alături de candidatul socialist Igor Dodon, președintele partidului din care provine Zinaida Greceanîi. Diferența dintre ei după primul tur era, însă, mult mai mică, de circa două procente, iar liberalul a reușit să câștige cursa electorală în turul al doilea. Acum, însă, ar avea de recuperat peste cinci procente pentru a obține un al treilea mandat de primar.

Sancționarea partidelor aflate la guvernare este și mai evidentă în cazul configurației votului pentru Consiliul Municipal Chișinău: după procesarea a aproape 38% din buletinele de vot, socialiștii aveau aproape 35%, liberalii 28%, în timp ce PLDM și PDM - partidele aflate la guvernare - abia reunesc 5 la sută din voturi, fiind aproape egalate de vechii comuniști (4,8 la sută).

În Bălţi, al doilea cel mai mare oraş din Republica Moldova, controversatul om de afaceri Renato Usatîi a fost ales primar din primul tur, iar o situaţie asemănătoare este şi în Orhei. Oraşul va fi condus de Ilan Shor, principalul suspect în cazul dispariţiei unui miliard de dolari din conturile unor bănci.

Ctiți și:

Cine este Renato Usatîi
Ilan Shor și scandalul dispariției unui miliard de dolari
Igor Dodon, noua vedetă a scenei politice din R. Moldova. Le-a adus succesul socialiștilor în numai patru ani

Aproape 49% dintre moldovenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, un scor mai slab cu 11 procente decât la precedentele alegeri locale, ceea ce arată dezamăgirea și dezinteresul în creștere al alegătorilor.

Turul al doilea, care va fi organizat la 28 iunie, va fi decisiv pentru Chișinău, dar și pentru întreaga scenă politică de peste Prut.

După demisia premierului Chiril Gaburici, Parlamentul trebuie să desemneze un alt premier, iar negocierile pentru obținerea unei majorități depind mult de rezultatul alegerilor locale.

Analiștii au văzut în acest scurtin local unul de răscruce, care ar putea duce la o reorientare a țării către Moscova, după ce curentul proeuropean, măcinat de uzura puterii, dar și de luptele interne, a pierdut mult teren în rândul electoratului.

Citiți și:

Alegeri în Republica Moldova, cu miză uriașă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri