Video Exclusiv Povestea tragi-comică a satului în care apa pe conductă vine ilegal, după ce contracandidatul primarului s-a apucat să sape șanțurile

Data actualizării: Data publicării:
scanda apa moldova femeie cobilita

Scandal electoral în Moldova, pentru apa de băut. La Nereju, în Vrancea, contracandidatul primarului a săpat șanțuri, a întins un furtun și s-a apucat să racordeze casele din satul Glăvănești cu apa din munte. Primarul i-a reproșat că n-are autorizație pentru lucrare, a chemat poliția și-a cerut închiderea șantierului. Sătui să plătească biruri fără beneficii, sătenii au sărit în apărarea acuzatului. Contrar avertismentelor poliției, sprijină lucrarea clandestină și vor neapărat apă în curți indiferent dacă este legală sau ba. Primarul și contracandidatul s-au certat iar, chiar pe șantier. Pentru prima oară-n istoria satului lipsit de orice fel de confort civic, la câteva robinete ilegal montate în gospodării a început să curgă apă.

Ion Păucă, fost primar, actual contracandidat: E prietenul meu.
Toader Gemănaș, actual primar: Bine v-am găsit. Prieten în ghilimele.
Ion Păucă: L-am susținut... Deci cu ajutorul meu a ieșit primar. În casă la mine l-am făcut primar.
Toader Gemănaș: Nu. Minte ca un birjar.
Ion Păucă: V-am pus primar în casă la mine!
Toader Gemănaș: Nu m-ați pus! Ați fost în casă la mine? Vă arăt imagini!
Ion Păucă: Am fost în casă la dumneavoastră și după aia în casă la mine. Eu nu umblu cu conturi false ca dumneavoastră. Sunt mai... direct! Mă faceți nebun dar sunt mai direct.
Toader Gemănaș: Nu am eu conturi false, da?
Ion Păucă: Diferența între mine și dumneavoastră este că dumneavoastră lingeți multe icoane și sunteți fals, eu sunt mai realist. Domnul de sus o să decidă cine va fi primar!
Toader Gemănaș: Da, domne, exact!

Omul în costum este primarul Toader Gemănaș, din Nereju. Cel în tricou... Ion Păucă: fost primar, acum contracandidat. Au fost prieteni. Părerile, orgoliile și interesele i-au dus în tabere diferite. Acum se ceartă.

Toader Gemănaș, actual primar: În 2004 și în 2008 am mers pe burtă pentru dumneavoastră și v-am susținut.
Ion Păucă, fost primar, actual contracandidat: Trebuia să mergeți că n-aveați încotro! Ați fost și consilier. V-am trimis la Bruxelles? V-am trimis la Bruxelles două săptămâni?
Toader Gemănaș: Pe banii dumneavoastră?
Ion Păucă: Nu contează. Era locul meu, eu trebuia să merg! Ai venit și te milogeai de mine să te bag la ocolul silvic. Te-am băgat.
Toader Gemănaș: Am o diplomă de inginer silvic, muncită!

Scandal pe lucrările pentru apă. O lucrare ilegală, dar cu rezultate mai rapide și una legală prin care apa va ajunge mai târziu

Darurile, amiciția, pacea... s-au dus. Contracandidatul Păucă ține acum morțiș să-și facă o campanie electorală... practică. Cu sprijinul financiar al Obștii Nereju, care reprezintă și pădurile sătenilor din Glăvănești, a tras furtun din munte și s-a apucat să ducă apa... până-n gospodăriile oamenilor. Un proiect similar a început și primarul Gemănaș, dar în planurile lui apa ajunge altfel și... mai târziu. Îi reproșează rivalului că n-are autorizație să contruiască o asemenea lucrare și îi cere să închidă șantierul.

Toader Gemănaș, actual primar: Am venit să le spun la cetățeni că această lucrare nu este autorizată.
Localnică: Ne pare foarte rău! Dacă știți de unde bem apă... Din toate pâraiele. Vai de capul nostru, da, da!
Toader Gemănaș: Nu am venit să vă sistez lucrarea.
Localnică: Nu țin nici cu unul, nici cu altul. Dar bem apă din pâraiele din care beau animalele.
Toader Gemănaș: O să bei din două conducte!
Ion Păucă: Credeți că ne impresionați că ați venit la patru ace?
Toader Gemănaș: Așa merg întotdeauna domnul Păucă! -
Ion Păucă: Păi d-aia nu s-a făcut nimic în localitate, că mergeți la patru ace.
Localnic: Te rog, dispari din fața oamenilor!
Toader Gemănaș: Amenințările astea...
Localnic: Ce amenințări? Dispari din fața oamenilor. N-ai fost în stare să le faci nimic!
Toader Gemănaș: Deranjați o conductă care costă bani!
Ion Păucă: Lăsați pe mine că rezolv eu treaba aici.
Toader Gemănaș: Pe niște bani murdari o faceți!
Ion Păucă: Murdari sunt ai dumneata! Pentru vorbele astea scoase din gură să știi că o să te pun la punct!

Oamenii cătunului privesc cearta impasibili. În partea lor de lume... apa se cară cu butoiul și găleata, din pârâie, bălți, izvoare. Pentru ei, politica este zero, partidele sunt zero, iar legea care le pune bețe-n confort... nu contează! Că-i ilegal sau ba, vor apă la robinete, în case. Și punct!

Localnică: De aici cărăm noi apă. Uite, așa le car! Și mai ales când speli, duci de câte ori ai nevoie! Că la o spălare îți ajung două găleți, dacă ai trei copii și un om care muncește.

Războiul electoral are câștigători: La câteva case, prin robinetele considerate ilegale de primar și de poliție... curge apă

Războiul electoral din satul Glăvănești are... primii câștigători. La câteva case, prin robinetele considerate ilegale de primar și de poliție... curge apă.

Localnică: De ani întregi așteptăm să avem și noi apă ca orice cetățean din Nereju. Avem apă. O bucurie pentru tot satul Glăvănești, pentru că avem apă.

La rețeaua neautorizată de apă vor fi racordate... 47 de gospodării. Tot satul, adică!

Toader Gemănaș, primarul localității: Poate să vină cu impurități, nu au filtre, nu este nimic autorizat, nimic avizat din partea DSP.

Ion Păucă: Dacă e vorba că ajungeți să dați acest... această filmare s-o dați la televiziuni, ne-am făcut chiar de râs!

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri