Live

Tudorel Toader: Mi-am îndeplinit obligațiile, dar nu poți să mulțumești pe toată lumea

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul demis al justiției, Tudorel Toader, a declarat joi dimineața că pleacă mulțumit de la Ministerul Justiției, considerând că și-a îndeplinit obligațiile și a valorificat experiența sa de judecător constituțional. „Sigur, nu poți să mulțumești pe toată lumea”, a adăugat Tudorel Toader. „Eu personal sunt foarte mulțumit”, a mai spus el.

Tudorel Toader a precizat că a discutat miercuri seara cu premierul Viorica Dăncilă cu care a stabilit să se vadă joi, la ora 9:30. „Voi merge, îi dau un telefon în prealabil”, a spus ministrul în exercițiu, joi dimineața, în momentul în care a ajuns la Ministerul Justiției. El a mai spus că la momentul în care a avut discuția cu premierul Dăncilă nu era trimisă la Cotroceni solicitarea de înlocuire a sa din funcție. Tudorel Toader susține că Viorica Dăncilă i-a spus la momentul conversației că nu poate să-i ceară demisia și că aceasta rămâne la aprecierea lui. „Sigur, demisia mea a rămas fără obiect dacă a fost trimisă cererea la Cotroceni”, a adăugat Tudorel Toader. 

Întrebat dacă și-ar fi dat demisia, el a dat asigurări că nu va fi un blocaj, dar a subliniat că premierul are rolul decisiv în procedura de numire și revocare, potrivit unei decizii a Curții Constituționale. „Guvernul îi aparține prim-ministrului, nu președintelui, nu Parlamentului”, a spus Tudorel Toader. „Sigur sunt competențe partajate între premier și președinte”, a declarat el ulterior. „Voința primului ministru este decisivă și eu o voi respecta”, a promis ministrul justiției.

În ceea ce privește posibilitatea ca el să devină viitorul procuror general, Tudorel Toader a negat vehement.

Rugat să facă aprecieri despre ministrul propus la Justiție, Eugen Nicolicea, Tudorel Toader a făcut o pauză lungă și apoi a spus că ar trebui întrebați cei care l-au propus, pentru că el personal nu a avut decât o relație instituțională cu el, nu-l cunoaște bine și de aceea nu poate face aprecieri.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Toader şi demisiile lui Plumb şi Intotero, precum şi propunerile de înlocuitori. Decizia schimbării lui Tudorel Toader a fost luată într-o ședință a CEx PSD, organismul de conducere al partidului, care i-a retras sprijinul politic, în timp ce Rovana Plumb și Natalia Intotero, care candidează la alegerile europarlamentare 2019, și-au dat demisiile. Pentru funcția de ministru al justiției a fost propus Eugen Nicolicea.

Citiți și:  Tudorel Toader: De multe ori am aflat din presă despre problemele privind justiția

Miza propunerii făcute de Dăncilă în CEx: numirea lui Nicolicea ajunge la pixul lui Iohannis

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a spus Anamaria Prodan, după ce Laurențiu Reghecampf a fost pus sub urmărire penală și s-a numit ”victimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tudorel Toader acuză o „monstruoasă coaliție” după pierderea funcţiei de rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

Orban: Scrisoarea Comisiei de la Veneția a fost trimisă în presă pe filiera Tudorel Toader. Avem zeci de argumente la solicitare

Şedinţa CExN al PSD. Social-democrații discută despre congresul organizat sâmbătă și despre alegerile locale

Vot în CExN PSD: Candidaturile lui Onțanu și Bădulescu, validate. Dâncu-președinte al Consiliului Național. Congres PSD pe 22 august

Partenerii noștri