Tudorel Toader: Mi-am îndeplinit obligațiile, dar nu poți să mulțumești pe toată lumea

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader psd_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul demis al justiției, Tudorel Toader, a declarat joi dimineața că pleacă mulțumit de la Ministerul Justiției, considerând că și-a îndeplinit obligațiile și a valorificat experiența sa de judecător constituțional. „Sigur, nu poți să mulțumești pe toată lumea”, a adăugat Tudorel Toader. „Eu personal sunt foarte mulțumit”, a mai spus el.

Tudorel Toader a precizat că a discutat miercuri seara cu premierul Viorica Dăncilă cu care a stabilit să se vadă joi, la ora 9:30. „Voi merge, îi dau un telefon în prealabil”, a spus ministrul în exercițiu, joi dimineața, în momentul în care a ajuns la Ministerul Justiției. El a mai spus că la momentul în care a avut discuția cu premierul Dăncilă nu era trimisă la Cotroceni solicitarea de înlocuire a sa din funcție. Tudorel Toader susține că Viorica Dăncilă i-a spus la momentul conversației că nu poate să-i ceară demisia și că aceasta rămâne la aprecierea lui. „Sigur, demisia mea a rămas fără obiect dacă a fost trimisă cererea la Cotroceni”, a adăugat Tudorel Toader. 

Întrebat dacă și-ar fi dat demisia, el a dat asigurări că nu va fi un blocaj, dar a subliniat că premierul are rolul decisiv în procedura de numire și revocare, potrivit unei decizii a Curții Constituționale. „Guvernul îi aparține prim-ministrului, nu președintelui, nu Parlamentului”, a spus Tudorel Toader. „Sigur sunt competențe partajate între premier și președinte”, a declarat el ulterior. „Voința primului ministru este decisivă și eu o voi respecta”, a promis ministrul justiției.

În ceea ce privește posibilitatea ca el să devină viitorul procuror general, Tudorel Toader a negat vehement.

Rugat să facă aprecieri despre ministrul propus la Justiție, Eugen Nicolicea, Tudorel Toader a făcut o pauză lungă și apoi a spus că ar trebui întrebați cei care l-au propus, pentru că el personal nu a avut decât o relație instituțională cu el, nu-l cunoaște bine și de aceea nu poate face aprecieri.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Toader şi demisiile lui Plumb şi Intotero, precum şi propunerile de înlocuitori. Decizia schimbării lui Tudorel Toader a fost luată într-o ședință a CEx PSD, organismul de conducere al partidului, care i-a retras sprijinul politic, în timp ce Rovana Plumb și Natalia Intotero, care candidează la alegerile europarlamentare 2019, și-au dat demisiile. Pentru funcția de ministru al justiției a fost propus Eugen Nicolicea.

Citiți și:  Tudorel Toader: De multe ori am aflat din presă despre problemele privind justiția

Miza propunerii făcute de Dăncilă în CEx: numirea lui Nicolicea ajunge la pixul lui Iohannis

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri