Live

Coreea de Nord afirmă că noua rachetă poate lovi toată suprafața SUA

Data actualizării: Data publicării:

Coreea de Nord a afirmat miercuri că și-a îndeplinit obiectivul, acela de a deveni un stat nuclear, după ce a testat cu succes o nouă rachetă intercontinentală care pune în raza sa de acțiune „întreg continentul american”, transmite Agerpres.

După ce a asistat la lansarea rachetei Hwasong-15, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a declarat „cu mândrie că, în cele din urmă, am ajuns să ne îndeplinim marea noastră misiune istorică, realizarea unei forțe nucleare de stat”, potrivit agenției oficiale KCNA.

Tirul a atras critici aspre din partea comunității internaționale. Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a vorbit despre un progres care reprezintă „o amenințare în întreaga lume”.

A fost primul tir balistic efectuat de Coreea de Nord de la 15 septembrie. El a spulberat speranțele că armistițiul respectat între timp de Phenian a avut ca obiectiv să deschidă ușa unei soluții negociate la criza provocată de programul său nuclear și cel balistic.

„Sistemul de arme de tip ICBM Hwasong-15 este o rachetă intercontinentală echipată cu o ogivă grea extrem de mare capabilă să lovească întreg continentul american”, a afirmat KCNA.

Dezvoltarea acestui armament va proteja Coreea de Nord de „politica de șantaj și amenințare nucleară a imperialiștilor americani”, a adăugat agenția de presă.

Coreea de Nord mai trebuie să demonstreze că stăpânește tehnologia de intrare a ogivelor în atmosferă din spațiu. Specialiștii consideră însă că Phenianul este pe punctul de a dezvolta o capacitate operațională de lovitură intercontinentală.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kim Jong Un a supervizat testarea unui lansator de rachete multiple. „Va aduce o schimbare strategică”

O navă care ar fi implicată în transferuri de arme între Coreea de Nord şi Rusia este reparată într-un șantier din China (Reuters)

Reportaj Digi24 lângă Coreea de Nord. Zona demilitarizată e împânzită de militari, mine antipersonal și tuneluri subterane

Coreea de Nord va construi „o putere militară copleşitoare”. Sora dictatorului avertizează: „În regiune e o agitație periculoasă”

Partenerii noștri