Live

Coreea de Sud are un nou președinte. Candidatul opoziției a câștigat alegerile la o diferență mai mică de un procent

Data publicării:
Yoon Suk-yeol a câștigat alegerile prezidențiale din Coreea de Sud. Foto: Profimedia Images

Candidatul opoziției din Coreea de Sud, Yoon Suk-yeol, a câștigat alegerile prezidențiale din această țară. Candidatul partidului de guvernământ, Lee Jae-myung și-a recunoscut înfrângerea după o competiție foarte strânsă în care Yoon a obținut victoria la o diferență de mai puțin de un procent.

Conservatorul Yoon Suk-yeol, din partea Partidului Puterii Populare, a fost ales preşedinte al Coreei de Sud, la diferenţă mică faţă de candidatul din partea Partidul Democrat, aflat în prezent la putere, Lee Jae-myung, a anunţat, joi, agenţia de presă Yonhap.

Yoon a câştigat cu 48,59% din voturi, faţă de 47,79% pentru Lee, potrivit Yonhap, după numărarea a 98% dintre buletinele de vot.

Campania electorală neobişnuit de acerbă a fost marcată de scandaluri şi calomnii. Prezența la vot a fost de aproximativ 77% dintre cei 44 milioane de cetățeni cu drept de vot. Alegerile din Coreea de Sud se desfășoară într-un singur tur de scrutin, iar alegătorii sud-coreeni au avut de ales dintre zece candidați. 

Yoon Suk-yeol își va prelua mandatul în 10 mai 2022 și îi va urma în funcție lui Moon Jae-in. În Coreea de Sud, constituția prevede că o persoană aleasă în funcția de președinte, care este și șef de stat și șef de guvern, nu poate avea decât un singur mandat.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Klaus Iohannis a promulgat legea care devansează alegerile prezidenţiale

Greblă: Peste 900 de români s-au înscris pentru a vota prin corespondență la prezidențiale și parlamentare. Sper să fie cât mai mulți

Băsescu: Dacă trebuie să aleg dintre Ciucă, Ciolacu și Geoană la prezidențiale, nu mă duc la vot

Marcel Ciolacu e „ferm convins” că Mircea Geoană va candida la alegerile prezidențiale

Partenerii noștri