Live

Estonia crește bugetul de apărare și îndeamnă și alte țări NATO să facă la fel: "Războiul a revenit în Europa"

Data publicării:
Estonia va crește de anul viitor cheltuielile de apărare la 3,2% din PIB. FOTO: Profimedia Images

Estonia va crește de anul viitor cheltuielile de apărare la 3,2% din PIB și îndeamnă și alte state membre ale NATO să-şi majoreze semnificativ bugetul apărării. "Războiul a revenit în Europa", a declarat premierul estonian.

Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, a încurajat alte state membre ale NATO să-şi majoreze semnificativ bugetul apărării, după exemplul țărilor baltice.

Premierul Estoniei a precizat că ţara sa va creşte anul viitor cheltuielile de apărare la 3,2% din PIB (produsul intern brut), informează dpa, citată de Agerpres.

"Promovez acest lucru la nivelul NATO", a subliniat Kallas în declaraţii pentru dpa în marja Conferinţei anuale baltice pe probleme de apărare desfăşurată marţi şi miercuri la Tallinn, pe a cărei agendă se află între altele situaţia securităţii regionale după atacul Rusiei din Ucraina.

"În 1988, toţi aliaţii NATO cheltuiau mai mult de 1% din PIB pentru apărare. De ce? Pentru că apreciau că există un pericol serios. Dar acum pericolul este mai mare decât în timpul războiului rece, pentru că războiul a revenit în Europa", a spus ea.

La conferinţa de securitate din capitala Estoniei participă miercuri şi ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care va face o expunere privind viitorul politicii de securitate a ţării sale. La conferinţă iau parte, alături de oficiali ai statelor NATO, şi reprezentanţi ai Ucrainei.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski a discutat cu comandantul-şef despre situaţia din regiunile Doneţk şi Harkov: Menţinem controlul peste tot

Israelul le răspunde SUA și anunță că va extinde ofensiva în Rafah: Până distrugem Hamas și recuperăm ostaticii

Cel puțin 12 morți și 55 de răniți în Ucraina, în urma atacurilor rusești din ultimele două zile

Casa Albă cere Israelului un plan cu operațiunile militare din Fâșia Gaza

Partenerii noștri