Live

Finlanda ia în considerare autorizarea exportului de arme către Turcia, pentru a fi admisă în NATO

Data actualizării: Data publicării:
Soldat finlandez în cadrul unui exercițiu militar. Foto: Profimedia Images

Finlanda ar lua în considerare acordarea de autorizaţii de export de arme către Turcia, de la caz la caz, a anunţat joi ministrul finlandez al apărării, în timpul unei vizite la Ankara, într-un efort de a obţine sprijinul Turciei pentru aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, informează Reuters.

Finlanda şi Suedia au solicitat ambele să se alăture Alianţei în mai în urma invadării Ucrainei de către Rusia, dar cererile lor necesită aprobarea tuturor celor 30 de state membre NATO. Numai Turcia, vechi membru al NATO, se opune aderării lor, acuzând ţările nordice că găzduiesc militanţi kurzi, informează Agepres.

Ministrul apărării Antti Kaikkonen a spus că nici Finlanda şi nici Suedia nu au în vigoare embargouri generale asupra armelor impuse Turciei, dar că Finlanda a îngheţat noile permise de export în 2019 după ce Ankara a iniţiat o ofensivă terestră în zonele kurde din nordul Siriei.

„În principiu, este posibil ca în continuare unele permise să poată fi acordate”, a declarat Kaikkonen după întâlnirea cu omologul său turc Hulusi Akar. Cererile vor fi procesate de la caz la caz pe măsură ce ajung, a adăugat el.

Finlanda trebuie să ridice embargoul asupra armelor impus Ankarei, ca o condiţie pentru a se asigura de sprijinul Turciei pentru cererea sa la NATO, a declarat marţi ministrul de externe Mevlut Cavusoglu.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Jens Stoltenberg, vizită neanunțată la Kiev. Șeful NATO i-a promis lui Zelenski că livrările de arme către Ucraina vor crește

Turcia îl sprijină pe Mark Rutte pentru șefia NATO

BNR lansează două monede cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Mesajul guvernatorului Mugur Isărescu

Partenerii noștri