Live

Lituania spune că serviciile rusești au fost implicate în atacul împotriva opozantului Volkov

Data publicării:
Leonid Volkov a fost atacat cu un ciocan în apropiere de locuința lui din Vilnius. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din Lituania suspectează că serviciile rusești s-au aflat în spatele atacului împotriva opozantului Leonid Volkov, atacat cu un ciocan la începutul acestei săptămâni. Lituania a calificat incidentul drept un act de „terorism politic”, relatează The Moscow Times.

Volkov, un aliat apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a fost internat pentru scurt timp în spital după ce a fost lovit de mai multe ori cu un ciocan în apropiere de locuința lui din Vilnius, marți seară.

Serviciile lituaniene au transmis o informare prin care au spus că atacul a fost „cel mai probabil organizat de Rusia”. Acum, ele spun că suspectează recrutarea de către  Kremlin a unui localnic pentru comiterea atacului.

„Pare că este lucrarea serviciilor speciale rusești, un act comis aparent de un localnic recrutat”, a declarat șeful serviciului lituanian, Darius Jauniskis.

„Terorism politic”

Atacul împotriva lui Volkov vine la o lună de la uciderea lui Navalnîi, comisă de regimul Putin într-un lagăr din Siberia.

Poliția lituaniană a refuzat să comenteze în privința aranjamentelor de securitate pe care le-au pregătit pentru Volkov înainte și după atac. Jauniskis a avertizat, însă, că „e nevoie de mai multă atenție” în protejarea disidenților ruși din Lituania.

Șeful centrului pentru crize la nivel național, Vilmantas Vitkauskas, a spus că atacul împotriva lui Volkov a fost „profesionist, bine planificat, iar cel care l-a comis a fost bine pregătit sau a primit niște intrucțiuni serioase”.

„Este pentru prima oară când un incident de agresiune politică, de terorism politic, are loc pe teritoriul nostru”, a declarat el pentru un post de radio local.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că posibilul rol al Kremlinului în atac nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni.

„Toate astea se adaugă la un număr de probleme și incidente despre care e clar că au fost planificate. N-ar trebui să fim surprinși. În ce-l privește pe Putin, pot să spun un singur lucru – nimănui nu-i e frică de tine aici”, a spus liderul de la Vilnius.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei persoane au murit, iar alte opt au fost rănite, după un atac al ucrainenilor asupra regiunii ocupate Donețk

Sancţionată de Occident pentru destabilizarea Moldovei, deputata Marina Tauber se laudă cu decorația primită „la ordinul” lui Putin

Polonia anunță construirea unor fortificații „de-a lungul întregii frontiere estice”

„3 miliarde de euro sunt aproape nimic”. Reacția unui oficial ucrainean despre un posibil ajutor financiar pentru Kiev

Partenerii noștri