Lituania spune că serviciile rusești au fost implicate în atacul împotriva opozantului Volkov

Data publicării:
Leonid Volkov
Leonid Volkov a fost atacat cu un ciocan în apropiere de locuința lui din Vilnius. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din Lituania suspectează că serviciile rusești s-au aflat în spatele atacului împotriva opozantului Leonid Volkov, atacat cu un ciocan la începutul acestei săptămâni. Lituania a calificat incidentul drept un act de „terorism politic”, relatează The Moscow Times.

Volkov, un aliat apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a fost internat pentru scurt timp în spital după ce a fost lovit de mai multe ori cu un ciocan în apropiere de locuința lui din Vilnius, marți seară.

Serviciile lituaniene au transmis o informare prin care au spus că atacul a fost „cel mai probabil organizat de Rusia”. Acum, ele spun că suspectează recrutarea de către  Kremlin a unui localnic pentru comiterea atacului.

„Pare că este lucrarea serviciilor speciale rusești, un act comis aparent de un localnic recrutat”, a declarat șeful serviciului lituanian, Darius Jauniskis.

„Terorism politic”

Atacul împotriva lui Volkov vine la o lună de la uciderea lui Navalnîi, comisă de regimul Putin într-un lagăr din Siberia.

Poliția lituaniană a refuzat să comenteze în privința aranjamentelor de securitate pe care le-au pregătit pentru Volkov înainte și după atac. Jauniskis a avertizat, însă, că „e nevoie de mai multă atenție” în protejarea disidenților ruși din Lituania.

Șeful centrului pentru crize la nivel național, Vilmantas Vitkauskas, a spus că atacul împotriva lui Volkov a fost „profesionist, bine planificat, iar cel care l-a comis a fost bine pregătit sau a primit niște intrucțiuni serioase”.

„Este pentru prima oară când un incident de agresiune politică, de terorism politic, are loc pe teritoriul nostru”, a declarat el pentru un post de radio local.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că posibilul rol al Kremlinului în atac nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni.

„Toate astea se adaugă la un număr de probleme și incidente despre care e clar că au fost planificate. N-ar trebui să fim surprinși. În ce-l privește pe Putin, pot să spun un singur lucru – nimănui nu-i e frică de tine aici”, a spus liderul de la Vilnius.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri