Live

„Măcelarul Ceceniei”. Cel mai temut general rus spune că războiul în Ucraina ar putea dura între 5 și 10 ani

Data actualizării: Data publicării:
Generalul și fostul comandant al Forțelor Aeropurtate Vladimir Șamanov. Foto: Profimedia Images

Generalul și fostul comandant al Forțelor Aeropurtate Vladimir Șamanov, cunoscut pentru brutalitatea cu care a condus operațiunile militare din Cecenia, a declarat într-un interviu pentru televiziunea rusă că războiul din Ucraina ar putea dura între 5 și 10 ani.

Potrivit lui Șamanov, „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura între 5 și 10 ani. Tot în Ucraina, va fi dificil „să se formeze un guvern care să nu se murdărească cu acești neonazişti”, a spus el. Dacă această „sarcină” nu este finalizată, Rusia nu va avea nevoie de Ucraina ca parte a acesteia, a spus Șamanov.

Fostul comandant a vorbit și despre „greșelile” armatei lui Putin. Una dintrea acestea a fost așteptarea că va fi „întâmpinată cu flori” în Ucraina, dar această componentă a fost deja depășită, a spus Vladimir Șamanov într- un interviu cu jurnalista Oksana Kravtsova. 

După cum a remarcat Șamanov, în Ucraina s-au păstrat multe universități militare încă din perioada sovietică, care sunt disponibile în aproape fiecare regiune. Potrivit acestuia, acest lucru a permis țării să păstreze o „bază pentru renașterea armatei”.

Vladimir Șamanov a primit decorația Eroului Federației Ruse pentru serviciul său în Cecenia, dar grupurile pentru drepturile omului l-au criticat ferm pentru crimele de război comise de trupele Federației Ruse sub ordinul sale în timpul Primului Război Cecen din 1994-1996 și al celui de- Al Doilea Război Cecen din 1999-2009.

Șamanov are o imagine a unui om nemilos printre ceilalți lideri militari ruși, mulți numindu-l „Măcelarul Ceceniei”. Comandatul rus Ghenadi Troșev, care a activat și el în Cecenia, a scris în cartea sa „Războiul meu” despre Șamanov că „era nemilos și direct în relațiile cu populația cecenă” [preferând] „să aleagă calea cea mai scurtă spre victorie (...) [care] a dus la numeroase victime în rândul soldaților ruși”.

În august 2008, Șamanov a comandat forțele ruse în Abhazia în timpul războiului din 2008 din Osetia de Sud împotriva Georgiei. Șamanov a fost răsplătit în 2009 pentru acțiunile sale cu funcția de comandant al Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, el comandând ramura de elită a forțelor armate ruse până în 2016, când s-a retras din serviciul activ. În același an el a fost ales deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova. 

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

După SUA, și Polonia îi cere lui Olaf Scholz să trimită Ucrainei rachete Taurus

Situație critică pe frontul de est din Ucraina. Rușii au anunțat că au cucerit încă un sat din regiune

Doi jurnaliști ruși au fost arestați pentru „extremism”, fiind acuzați că au lucrat pentru Fundația lui Aleksei Navalnîi

Putin încalcă din nou regulile internaționale. UE critică Moscova după ce a preluat controlul unor firme italiene şi germane

Partenerii noștri