Live

Fost secretar general al ONU: Înclinația către grandomanie a lui Donald Trump a ajutat Coreea de Nord să devină putere nucleară

Data publicării:
Kim Jong-un și Donald Trump, în 2019 Foto: Getty Images

Fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat într-un interviu acordat publicației Time că, în prezent, Coreea de Nord a reușit să devină o putere nucleară de facto și datorită felului în care liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a satisfăcut orgoliul lui Donald Trump și a profitat de pe urma „înclinației către grandomanie” a președintelui american, în cadrul celor trei întâlniri la vârf dintre cei doi șefi de stat, avute în 2018 și 2019.

„Președintele Trump a declarat că este în regulă ca Coreea de Nord să testeze câteva rachete cu rază scurtă de acțiune, atâta vreme cât acestea nu ating continentul american. Dar aici nu e vorba doar despre securitatea continentului american. E vorba despre siguranța tuturor, vorbim despre o amenințare la adresa întregii umanității”, a declarat Ban Ki-moon.

Fostul secretar general al ONU s-a declarat „îngrijorat” de cele mai recente teste balistice realizate de către regimul nord-coreean. Declarațiile lui Ban Ki-moon vin în contextul unor noi tensiuni apărute în pensinsula coreeană, după ce nord-coreeenii au aruncat în aer biroul de legătură cu Coreea de Sud.

Donald Trump și Kim Jong Un s-au întâlnit până acum, față în față, de trei ori: în Singapore (iunie 2018), Hanoi/Vietnam (februarie 2019) și în zona demilitarizată dintre Nord și Sud (iunie 2019), când Trump a fost primul președinte american care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord.

În ciuda acestor întâlniri la vârf, nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește denuclearizarea Coreei de Nord.

„Cele trei întâlniri i-au satisfăcut, probabil, orgoliul lui Trump și înclinația sa către grandomanie, în vreme ce Kim Jong-Un se pare că a reușit să transforme statul său într-o putere nucleară”, a declarat fostul secretar general al ONU.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump și Kim Jong Un, la un pas să declanșeze un război atomic în 2017. SUA urmau să folosească 80 de arme nucleare

„Generația Covid”, copiii fără educație. Ce îi așteaptă dacă guvernele nu iau măsuri urgente: exploatare, foamete, căsătorii forțate

Donald Trump și Kim Jong-un, pentru prima oară față în față. Declarația comună

Oficiali nord-coreeni sancționați pentru rolul lor în dezvoltarea rachetelor balistice

Partenerii noștri