Fost secretar general al ONU: Înclinația către grandomanie a lui Donald Trump a ajutat Coreea de Nord să devină putere nucleară

Data publicării:
întâlnire Kim Jong Un Donald Trump
Kim Jong-un și Donald Trump, în 2019 Foto: Getty Images

Fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat într-un interviu acordat publicației Time că, în prezent, Coreea de Nord a reușit să devină o putere nucleară de facto și datorită felului în care liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a satisfăcut orgoliul lui Donald Trump și a profitat de pe urma „înclinației către grandomanie” a președintelui american, în cadrul celor trei întâlniri la vârf dintre cei doi șefi de stat, avute în 2018 și 2019.

„Președintele Trump a declarat că este în regulă ca Coreea de Nord să testeze câteva rachete cu rază scurtă de acțiune, atâta vreme cât acestea nu ating continentul american. Dar aici nu e vorba doar despre securitatea continentului american. E vorba despre siguranța tuturor, vorbim despre o amenințare la adresa întregii umanității”, a declarat Ban Ki-moon.

Fostul secretar general al ONU s-a declarat „îngrijorat” de cele mai recente teste balistice realizate de către regimul nord-coreean. Declarațiile lui Ban Ki-moon vin în contextul unor noi tensiuni apărute în pensinsula coreeană, după ce nord-coreeenii au aruncat în aer biroul de legătură cu Coreea de Sud.

Donald Trump și Kim Jong Un s-au întâlnit până acum, față în față, de trei ori: în Singapore (iunie 2018), Hanoi/Vietnam (februarie 2019) și în zona demilitarizată dintre Nord și Sud (iunie 2019), când Trump a fost primul președinte american care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord.

În ciuda acestor întâlniri la vârf, nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește denuclearizarea Coreei de Nord.

„Cele trei întâlniri i-au satisfăcut, probabil, orgoliul lui Trump și înclinația sa către grandomanie, în vreme ce Kim Jong-Un se pare că a reușit să transforme statul său într-o putere nucleară”, a declarat fostul secretar general al ONU.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri