Live

Stoltenberg: Nu vedem o amenințare militară iminentă împotriva Alianței

Data actualizării: Data publicării:
Jens Stoltenberg a declarat după reuniunea miniștrilor apărării din țările Alianței că investițiile în apărare sunt „pe drumul cel bun”. Foto: Profimedia

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat după reuniunea miniștrilor apărării din țările Alianței că investițiile în apărare sunt „pe drumul cel bun”, relatează The Guardian.

„Azi am accelerat munca pentru a asigura resursele noilor noastre planuri de apărare și pentru a consolida baza noastră industrială de apărare transatlantică”, a declarat Stoltenberg.

„Acest lucru necesită investiții și suntem pe drumul cel bun”, a subliniat secretarul general al NATO.

În 2024, aliații europeni vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare, a spus el, menționând că, pentru prima dată, aceasta se ridică la 2% din PIB-ul lor total.

„Nu putem niciodată să considerăm pacea un lucru venit de la sine”, a spus Stoltenberg, „dar nu vedem o amenințare militară iminentă împotriva Alianței”.

„NATO continuă să se asigure că nu există loc de calcule greșite la Moscova, cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja toți aliații”, a adăugat acesta.

Miercuri, Stoltenberg a anunțat că 18 din cele 31 de ţări NATO îşi vor atinge obiectivul de a cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare în acest an

Câți aliați au atins obiectivul de 2%

Ţările NATO, dintre care 29 (din totalul de 31) sunt europene, s-au angajat în 2006 să atingă acest obiectiv până în 2024, dar numai 11 dintre ele - între care România - au depăşit anul trecut pragul de 2%, potrivit unei estimări anterioare a Alianţei. Acest prag, considerat anterior un ideal de atins, a devenit prag minim la ultimul summit al NATO, care a avut loc la Vilnius în iulie anul trecut.

În 2014 - anul când Crimeea a fost ocupată de Rusia - , doar trei ţări aliate atingeau acest obiectiv de 2%, potrivit lui Stoltenberg.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Olaf Scholz se opune reintroducerii serviciului militar obligatoriu, după modelul Suediei

Olaf Scholz spune că Germania are nevoie de o recrutare militară puternică

Rusia și-a dotat submarinele cu rachete cu focoase nucleare Bulava

Ungaria se opune ajutorului NATO acordat Ucrainei. Péter Szijjártó: Ceea ce se întâmplă este ţinerea în funcţiune a unui abator

Partenerii noștri