Live

Președintele pro-rus al Bulgariei a blocat livrarea de blindate Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Bulgariei, Rumen Radev. Foto: Profimedia Images

Preşedintele bulgar Rumen Radev a anunțat, luni, că s-a opus acordului dintre țara sa și Ucraina prin care Kievul urma să primească 100 de vehicule blindate, trimițând acordul înapoi în Parlament, scrie siteul bulgar de știri Novinite.

Radev s-a declarat în mod repetat împotriva asistenței militare pentru Kiev și a fost acuzat că a luat o poziție pro-Moscova. Poziția sa l-a pus în contradicție cu guvernul pro-ucrainean al prim-ministrului Nikolai Denkov.

Acordul, semnat între Ministerul de Interne bulgar și Ministerul Apărării ucrainean la Sofia pe 8 august și la Kiev pe 13 noiembrie, a fost în cele din urmă ratificat de parlamentul bulgar pe 22 noiembrie.

Acesta prevede furnizarea a 100 de vehicule blindate mai vechi din stocurile Ministerului de Interne împreună cu armament și piese de schimb, în ​​mod gratuit.

Denkov crede că parlamentul va depăși veto-ul lui Radev. Legislativul bulgar are dreptul de a anula dreptul de veto și de a trimite acordul în continuare fără nicio modificare printr-un vot cu majoritate simplă.

„Acest veto va fi ocolit, așa că nu văd nimic de comentat”, a spus premierul.

Președintele și-a justificat opoziția subliniind potențialele nevoi interne pentru vehicule. El a spus că acestea ar putea fi folosite pentru protejarea granițelor Bulgariei sau pentru a ajuta cetățenii în timpul dezastrelor din zone îndepărtate.

Comisia parlamentară de apărare a aprobat acordul cu mențiunea că vehiculele nu mai sunt necesare și ar putea, prin urmare, să fie livrate Ucrainei.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un rus care și-a vopsit părul în mai multe culori a fost amendat pentru „discreditarea armatei”

Medvedev îl amenință pe Zelenski: „Ar trebui lichidat după capitularea Kievului. E o țintă militară legitimă pentru noi”

Rușii anunță că au cucerit un sat din Luhansk și susțin că au ocupat poziții mai bune în regiune

Cel puțin 12 morți și 55 de răniți în Ucraina, în urma atacurilor rusești din ultimele două zile

Partenerii noștri