Live

O dronă ucraineană a lovit un depozit de deşeuri nucleare în Rusia, susţine Moscova

Data publicării:
Maria Zaharova face „apel la toate guvernele” ca „să condamne puternic acţiunile barbare ale Kievului”. Foto: Profimedia

O dronă ucraineană s-a prăbuşit joi peste un depozit de stocare a deşeurilor nucleare la centrala atomoelectrică Kursk în partea de vest a Rusiei, a susţinut sâmbătă Ministerul rus de Externe, potrivit Reuters.

Ucraina ar fi trebuit să ştie că acţiunile sale ar fi putut provoca o adevărată catastrofă nucleară, mai menţionează MAE rus, într-o declaraţie emisă la o zi după ce Rusia a acuzat Ucraina că a vizat cu o zi înainte, cu ajutorul dronelor, o centrală nucleară în regiunea rusă de frontieră Kursk, fără a provoca distrugeri sau o creştere a radioactivităţii.

„Facem apel la toate guvernele să condamne puternic acţiunile barbare ale Kievului, care sunt extrem de periculoase şi pot conduce la consecinţe ireparabile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Potrivit acesteia, o dronă ucraineană echipată cu explozivi a avariat pereţii instalaţiei de stocare a deşeurilor nucleare, iar o alta a lovit o clădire administrativă a complexului nuclear.

„Conform datelor preliminare, dronele folosite în atacul asupra centralei nucleare erau prevăzute cu componente furnizate de ţările occidentale”, a mai spus Zaharova, care a susţinut astfel că s-ar putea ca atacul să se fi desfăşurat cu acordul aliaţilor occidentali ai Ucrainei sau chiar la ordinul acestora.

Cu o zi înaintea atacului ucrainean cu drone, Kievul a acuzat la rândul său Rusia de un atac cu drone în regiunea Hmelniţki din vestul Ucrainei, susţinând că probabil acesta a ţintit zona din jurul centralei nucleare de acolo, notează Reuters, citată de Agerpres.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a comunicat ulterior că în urma atacului de la Hmelniţki au fost sparte mai multe ferestre ale centralei nucleare, dar activitatea acesteia nu a fost afectată.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că se duc „lupte crâncene” în Harkov, la graniţa cu Rusia. Mii de civili au fost evacuați

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

România livrează Ucrainei curent electric, după ce bombardamentele ruse au afectat sistemul energetic ucrainean

Ucrainenii anunță că au „stopat” avansul rușilor din Harkov. ISW: Rușilor le lipsește capacitatea de manevră pentru a încercui Harkovul

Partenerii noștri