Live

Tadjikistanul anunță că poate prelua până la 100.000 de refugiați afgani. Situația se deteriorează cu rapiditate în Afganistan

Data actualizării: Data publicării:
Refugiați afgani în Tadjikistan la începutul lunii iulie. Foto: Profimedia Images

Tadjikistanul anunță că se pregătește pentru a prelua până la 100.000 de refugiați afgani, în contextul în care în țara vecină luptele dintre talibani și forțele de securitate afgane au escaladat, iar trupele americane se retrag, relatează Reuters care citează declarația unui oficial al guvernului de la Dușanbe.

Imomali Ibrohimzoda, șeful adjunct al comitetului de urgență din Tadjikistan, a declarat că deja s-a început construcția la două depozite mari pentru stocarea de bunuri pentru refugiați din provinciile Khatlon și Gorno-Badakhshan, din apropierea graniței.

Autoritățile din fosta republică sovietică spun că până la 100.000 de refugiați ar putea fi preluați. Până acum, câteva sute de civili afgani au traversat granița, însă guvernul de la Dușanbe spune că ei s-au întors deja în Afganistan.

Insurgenții talibani au preluat controlul unei părți mari a teritoriului afgan, peste o jumătate dintre centrele de district, conform unei estimări a Pentagonului. Insurgenţii desfăşoară din mai o ofensivă în toate direcţiile împotriva forţelor afgane, pe fondul operaţiunilor de retragere definitivă a forţelor internaţionale din Afganistan, prevăzute să se încheie la sfârşitul lui august.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a spus Anamaria Prodan, după ce Laurențiu Reghecampf a fost pus sub urmărire penală și s-a numit ”victimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CNN: O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului

Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”

Ciprul propune expulzarea refugiaților sirieni din Europa înapoi în „zonele sigure” din Siria

Un bărbat din Tadjikistan, suspectat că este membru activ al grupării Statul Islamic, a fost arestat pe un aeroport din Roma

Partenerii noștri