Tadjikistanul anunță că poate prelua până la 100.000 de refugiați afgani. Situația se deteriorează cu rapiditate în Afganistan

Data actualizării: Data publicării:
Bărbați și femei merg în șir la un punct de trecere
Refugiați afgani în Tadjikistan la începutul lunii iulie. Foto: Profimedia Images

Tadjikistanul anunță că se pregătește pentru a prelua până la 100.000 de refugiați afgani, în contextul în care în țara vecină luptele dintre talibani și forțele de securitate afgane au escaladat, iar trupele americane se retrag, relatează Reuters care citează declarația unui oficial al guvernului de la Dușanbe.

Imomali Ibrohimzoda, șeful adjunct al comitetului de urgență din Tadjikistan, a declarat că deja s-a început construcția la două depozite mari pentru stocarea de bunuri pentru refugiați din provinciile Khatlon și Gorno-Badakhshan, din apropierea graniței.

Autoritățile din fosta republică sovietică spun că până la 100.000 de refugiați ar putea fi preluați. Până acum, câteva sute de civili afgani au traversat granița, însă guvernul de la Dușanbe spune că ei s-au întors deja în Afganistan.

Insurgenții talibani au preluat controlul unei părți mari a teritoriului afgan, peste o jumătate dintre centrele de district, conform unei estimări a Pentagonului. Insurgenţii desfăşoară din mai o ofensivă în toate direcţiile împotriva forţelor afgane, pe fondul operaţiunilor de retragere definitivă a forţelor internaţionale din Afganistan, prevăzute să se încheie la sfârşitul lui august.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri