Live

Italia a intrat oficial în recesiune. Ce înseamnă asta pentru Zona Euro

Data actualizării: Data publicării:
Italia relaxează din 15 mai condiţiile de intrare în ţară Foto: Getty Images

Italia a intrat în recesiune. Economia Italiei a scăzut în ultimele trei luni ale lui 2018, ceea ce ar putea avea efecte și asupra creșterii zonei euro, anunță The Guardian.

Italia, a treia economie din spațiul euro, a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut, după ce în al treilea trimestru PIB-ul avusese o scădere de 0,1%. Două trimestre consecutive de scădere economică înseamnă că Italia a intrat în recesiune tehnică.

Economia italiană a fost afectată de lipsa de încredere a investitorilor și de scăderea activității de afaceri, ca urmare a politicilor noului guvern populist care a avut numeroase contre cu Comisia European, pe tema planurilor sale bugetare.

Recesiunea Italiei a tras în jos și zona euro, care a crescut doar cu 0,2% în ultimul trimestru al lui 2018, la fel ca în al treilea trimestru.

Eurostat anunță că Zona Euro a avut o creștere economică totală de 1,8% în 2018, o cifră mai mică decât cea din 2017, de 2,3%.

Creșterea economică a zonei euro a fost încetinită și de performanțele sub așteptări ale Germaniei, cea mai mare economie a Europei, care a avut o scădere neașteptată în al treilea trimestru, cauzată de schimbările privind standardele de emisie de dioxid de carbon, care au afectat vânzările de autoturisme.

Parlamentul italian a dat undă verde bugetului pe 2019 abia pe 30 decembrie 2018 şi a reconfirmat încrederea în guvernul populist condus de Giuseppe Conti. Bugetul a fost adoptat pe ultima sută de metri, după ce Comisia Europeană - pentru prima dată în istorie - l-a trimis de două ori la revizuit pentru că încălca reglulile UE.

În cele din urmă, cabinetul de la Roma s-a văzut nevoit să reducă cheltuielile prevăzute pentru anul viitor cu 5 miliarde de euro. Altfel, Italia, cu datoria sa uriaşă de peste 130% din PIB, risca sancţiuni pentru deficit excesiv.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild

Președinta Georgiei a blocat prin veto adoptarea „legii rusești” care a scos zeci de mii de oameni în stradă

VIDEO Un tren a fost răsturnat de tornadă în nordul Italiei

Inflația în România e cea mai ridicată din UE, pentru a patra lună la rând (Eurostat)

Partenerii noștri