Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 29 mai

Data actualizării: Data publicării:
digistoria-29mai

1985 TRAGEDIE PE STADION

Juventus Torino și Liverpool jucau finala Cupei Campionilor Europeni în Belgia, pe stadionul "Heysel" din Bruxelles. 58.000 de fani erau în tribune, inclusiv italieni și britanici. Cu o oră înainte să înceapă meciul, un grup de suporteri ai Liverpool au rupt gardul care îi separa de o zonă unde erau fani ai lui Juve. Italienii au încercat să fugă. S-au îngrămădit lângă un perete de susține al tribunei, iar acesta a cedat și a căzut. 39 de oameni, majoritatea fani Juve, au murit. Alte 600 de persoane au fost rănite.

1953 EVEREST ESTE CUCERIT

Acum 70 de ani, primii oameni reușeau să escaladeze vârful Everest. Neozeelandezul Edmund Hillary și șerpașul nepalez Tenzing Norgay ajungeau pe "acoperișul lumii". Cei doi au urcat muntele cu tuburi de oxigen în spate, ca să poată respira mai bine la altitudinea de 8.848 m. În vârf, au făcut poze și au îngropat o cruce în zăpadă. Vestea a ajuns la Londra printr-un mesaj codat. Știrea că vârful Everest a fost cucerit a fost făcută publică în ziua încoronării reginei Elisabeta a II-a.

1660 ÎNTOARCEREA REGELUI

Regele Charles al II-lea se întorcea din exil și urca pe tronul Angliei, Scoției și Irlandei. Era cel mai frumos cadou, pentru că era ziua când împlinea 30 de ani. După 11 ani de republică a lui Cromwell, care a  provocat haos și instabilitate, Charles al II-lea era primit cu urale în Londra. Monarhia era restaurată în insulele britanice. Un an mai târziu, Charles al II-lea a fost încoronat. A comandat un set nou de obiecte, în locul celor distruse de Cromwell. Acest set este folosit și acum la încoronări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri