Sari la conținut

Alimentația ideală pentru pisici

Există o legătură strânsă între dietă şi sănătate, inclusiv la animale. De aceea este bine să cunoaştem cel mai potrivit regim alimentar pentru pietenul nostru necuvântător.Vorbim azi de pisici, pe care o mâncare adecvată şi echilibrată le poate ajută să aibă o viaţă fericită, mai sănătoasă şi mai lungă.

Nutriţia pentru o pisica este foarte importantă, chiar dacă unele dintre ele sunt mai pofticioase şi au tendinţa în a dori să mănânce ceea ce consumăm şi noi această hrană nu este destinată lor”, afirmă Adrian Dragotă, crescător pisici.

Pisicile sunt, prin excelenţă, carnivore, de aceea au nevoie de o hrană bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi. Mâncarea este diferită în funcţie de vârstă, stare fiziologică sau rasă.

Primele săptămâni de viaţă sunt esenţiale pentru pui, motiv pentru care se recomandă că aceştia să nu fie despărţiţi de mama lor sau, dacă sunt orfani, să fie hrăniţi cu lapte special pentru pisici.

„E foarte importantă alăptarea pentru imunitatea lor. Ei prin lapte câştigă imunitate,prin anticorpii de la mama”, spune medic veterinar.

La vârstă de o luna, când puii de pisica încep să meargă, este bine să se facă trecerea de la mâncarea lichidă la cea solidă. Este necesară o hrană cu un aport energetic ridicat, uşor digerabilă, îmbogăţită cu antioxidanţi.

„Prima oară se înţarcă cu un pateu special, are o consistentă mai moale şi o compoziţie care nu le provoacă deranjamente stomacale şi le creează cale spre mâncarea solidă”, afirmă Adrian Dragotă, crescător pisici.

Între 4 şi 12 luni se întăreşte sistemul osos, se dezvoltă musculatura şi dispar dinții de lapte ai pisicii, de aceea e nevoie de o hrană bogată în proteine cu adaosuri de vitamine şi minerale. Această trebuie să aibă în componentă ei taurină, un aminoacid esenţial pe care felinele nu îl pot sintetiza. Lipsa taurinei din dietă pisicii poate cauza oribirea, insuficientă cardiacă şi sterilitatea.

Prin aportul de hrană îşi reglează temperatura corpului sub stratul de piele îşi rezervă un strat de grăsime ceea ce le oferă căldură şi le protejează de frig”, spune Ştefan Rusu, crescător pisici rasă Sphynx.

Dacă pisica este sterilizată se recomandă o mâncare cu un ph neutru pentru a evita blocajul renal şi tendinţa de îngrăşare.

Există şi alte particularităţi la aceste feline.

Pisicile au tendinţa să facă un ghem de par în momentul în care se curată, acumulare de par care poate duce la o indispoziţie sau la lipsa poftei de mâncare...din acest motiv e bine să le dăm periodic malt sub formă de diverse suplimente, pentru a le facilita eliminarea acestui ghem de par”, adaugă Adrian Dragotă, crescător pisici.

Unele feline preferă hrană uscată, iar altele pe cea umedă. Ambele variante sunt benefice pentru menţinerea sănătăţii unei pisici. Ideal ar fi să alternați cele 2 tipuri de mâncare, dar, indiferent de opţiune, e bine să ţinem cont că pisicile nu pot trăi fără apă.

(Sursa: Digi24)

Pe aceeași temă