Câinii cu bot scurt suferă de tulburări ale somnului din cauza formei capului. Bulldogii sunt „leneși” ziua pentru că nu dorm noaptea

Data publicării:
Beautiful french bulldog puppy lies in a blue couch
Buldogii francezi au crescut în popularitate în ultimii ani. Anul acesta i-au detronat pe labradori, ajungând cea mai râvnită rasă de câini din SUA. Sursa foto: Profimedia Images

Rasele cu bot scurt au faze de somn Rem mai lungi, ceea ce sugerează că somnul lor rămâne la stadiul de cățel, spun cercetătorii. Un studiu recent făcut în Ungaria dezvăluie că aceste rase – cum ar fi buldogii francezi, cea mai populară rasă din SUA – au dificultăți de somn din cauza unui atribut neobișnuit: forma capului, transmite The Guardian.

Bulldogii francezi suferă în mod special de somnolență crescută în timpul zilei, probabil din cauza lipsei de somn pe timp de noapte. Apneea în somn la bulldogi și alți câini cu fața plată, inclusiv pug și Boston terrieri, este atribuită capetelor lor scurte sau brahicefaliei, o afecțiune în care raportul dintre lungimea craniului și lățimea sa este mai mică decât în mod normal.

Cu ochii lor mari și cu ridurile adorabile răsucite pe nasul lor mic, buldogii francezi au crescut în popularitate în ultimii ani. Anul acesta i-au depășit chiar și pe labradori ajungând cea mai râvnită rasă de câini din SUA. Dar caracteristicile lor distincte și dimensiunea compactă vin cu o serie de probleme de sănătate.

Oamenilor le plac rasele de câini cu bot scurt pentru că seamănă cu bebelușii

„Oamenii preferă o morfologie specifică a câinilor cu fața plată, deoarece au o asemănare cu fețele bebelușilor”, a spus Enikő Kubinyi, etolog și biolog care studiază comportamentul și cunoașterea câinilor, care a fost coautor al lucrării. „Capul mare și rotund, fruntea înaltă, ochii mari și nasul scurt – oamenilor li se pare drăguț și au, de asemenea, dimensiunea unui copil mic.”

Cercetătorii au studiat tiparele de somn ale a 92 de câini însoțiți de stăpânii lor. Ei au descoperit că, în comparație cu alți câini, rasele cu fața plată experimentează o fază mai lungă de mișcare rapidă a ochilor, sau somn Rem, considerată etapa de somn cu cele mai vii vise, în care creierul este activ în timp ce corpul rămâne nemișcat.

Cercetătorii au spus că acest lucru este similar cu modul în care dorm sugarii, sugerând că rasele precum buldogii au păstrat tiparele de somn de cățeluș. Somnul lor pe timp de noapte este mai scurt, iar câinii cu fața plată sunt, de asemenea, mai predispuși la sforăit.

„Privarea de somn este din ce în ce mai recunoscută ca fiind o cauză majoră a suferinței la câinii cu brahicefalie extremă”, a spus Dan O’Neill, profesor asociat la Colegiul Regal Veterinar de la Universitatea din Londra, care nu a fost implicat în studiu.

Câinii din rasele cu bot scurt se folosesc uneori de jucării ca să poată respira mai bine

Cercetătorii au folosit o electroencefalogramă (EEG), un test care înregistrează activitatea electrică din creier, în timpul somnului câinilor. Ei s-au uitat în mod special la fusuri, sau explozii de activitate cerebrală coerentă, care sunt vizibile pe EEG și au descoperit că câinii cu brahicefalie au avut o creștere a fusurilor de somn, care la oameni a fost asociată cu tulburări de memorie, iar la câini cu o învățare mai slabă atunci când vine vorba de antrenament.

„Este cu adevărat fascinant cum [autorii studiului] au încercat să coreleze unii dintre acești parametri de somn cu anatomia craniului”, a spus Kari Ekenstedt, profesor asistent specializat în genetică la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea Purdue, care nu a fost implicat în studiu.

„Știm că unii dintre acești câini vor dormi cu o minge în gură, iar oamenii cred că este drăguț, dar de fapt o fac pentru a încerca să-și mențină căile respiratorii deschise.”, a mai spus Ekenstedt.

O’Neill a fost de acord: „În mod pervers, mulți proprietari găsesc acest fenomen foarte amuzant și postează videoclipuri online care arată cât de comici sunt câinii lor când dorm cu o jucărie în gură sau cu gâtul întins sau se trezesc în mod repetat pentru a respira în timpul somnului”, a spus el.

Rasele cu botul scurt, cum ar fi buldogii francezi și pugii, trăiesc în medie cu trei până la patru ani mai puțin decât alți câini, stârnind îngrijorări cu privire la creșterea selectivă și deținerea acestor câini.

„Oamenii normalizează aceste probleme de sănătate, crezând că este caracteristica rasei, că este normal și nu dureros pentru câine, neputând să respire”, a spus Kubinyi. „Trebuie să vorbim despre de ce oamenii au nevoie de un câine care să semene cu un bebeluș și care are nevoie de îngrijire constantă, atât financiar, cât și emoțional.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri