Calico, pisica purtătoare de noroc: nu este o rasă, ci un model de culoare

Data actualizării: Data publicării:
Watchful Calico Cat Resting
Foto: Guliver/Getty Images

În multe ţări este considerată purtătoare de noroc. Pescarii japonezi o luau cu ei în larg pentru a le proteja ambarcaţiunile. Se numeşte Calico, nu este o rasă de pisici, ci un model de culoare care poate apărea pe blană oricărei feline.

Albul, roșul și negrul sunt cele trei culori distincte care trebuie să apară pe blană unei pisici pentru a fi considerată Calico. Pentru un exemplar perfect, cele 3 nuanțe ar trebui să fie în proporții egale, bine evidențiate și uniform distribuite pe corp.

Dr.Cristina Porumb - medic veterinar: Foarte rar se întâmplă că masculii să aibe 3 culori și atunci petele negre sau petele portocalii sunt foarte, foarte mici.

Peste 95% din pisicile Calico sunt de sex feminin deoarece genele care determina culoarea părului sunt legate de cromozomul X. Femelele au doi cromozomi X, iar în cazul pisicilor tricolore, pe unul dintre ei se află gena care dă culoarea roșie , iar pe celălalt gena pentru negru.

Albul de pe blana unei feline ascunde o nuanță care derivă din cele 2 culori primare ale pisicii: roșul și negrul.

În cazul motanilor Calico apare anomalia genetică de tip XXY care duce la dezvoltarea unor probleme de sănătate.

Dr.Cristina Porumb - medic veterinar: Cei care au acele mici puncte de culoare și sunt definiți că tricolori este posibil să fie infertili.

În rândul pisicilor de rasă, exemplarele Calico sunt rarități, însă pe stradă șansele de a vedea pisici tricolore sunt mult mai mari.

Dr.Cristina Porumb - medic veterinar: Pisicile de stradă se înmulțesc fără să putem să controlăm deloc acest lucru.

Cu pedigree sau fără, pisica în trei culori este considerată un dar al naturii și are, de multe ori, un caracter diferit față de cel al altor pisici.

Dr.Cristina Porumb - medic veterinar: Sunt mult mai jucăușe, mult mai energice, sunt mult mai iubitoare, sunt mult mai dependențe de proprietar și de relația pe care o au cu proprietarul.

Pisica tricoloră a atras atenția biofizicienilor care au descoperit că particularitățile genetice ale acestei feline ar putea ajută oamenii în lupta împotriva obezității.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri