Moartea misterioasă a ursului Cachou s-a transformat într-un scandal de stat în Spania. Rezultatele autopsiei au rămas secrete

Data actualizării: Data publicării:
ursul cachou - la vanguardia
Foto: La Vanguardia

Cadavrul ursului Cachou, unul dintre ultimele exemplare din Pirinei, a fost găsit la 9 aprilie, în Catalonia. Imediat, autoritățile spaniole au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele în care a murit animalul. Însă judecătorul de instrucție a decis să invoce secretul anchetei pentru a nu dezvălui rezultatele autopsiei, care s-a făcut la Barcelona. Așa ceva nu s-a mai întâmplat vreodată în Spania.

În câteva săptămâni, moartea lui Cachou, un urs brun în vârstă de 5 ani, a devenit un scandal de stat.

„Este clar că sunt indicii criminale și că judecătorul protejează ancheta pentru ca nicio dovadă să nu poată fi viciată”, a comentat Guillermo Palomero, președintele Fundației Ursului Brun. 

Prima ipoteză - moartea accidentală

La începutul lunii aprilie, colierul cu GPS al lui Cachou a indicat că animalul a rămas în același loc mai multe zile la rând. Alertate, autoritățile catalane au decis să organizeze o expediție pentru a vedea ce s-a întâmplat. La 9 aprilie, au descoperit corpul fără viață al ursului la Les, în Vall d'Aran. 

A fost o dramă, pentru că la cei 5 ani pe care îi avea, ursul reprezenta o speranță pentru viitorul speciei în Pirinei.

Potrivit cotidianului El Mundo, din primele constatări ale forțelor de ordine, animalul ar fi murit în urma unei căderi, de la circa 40 de metri, după ce s-ar fi bătut cu un alt urs. A fost programată, totuși, o autopsie la Barcelona, iar ancheta penală i-a fost încredințată unui judecător de instrucție.

Rezultatele autopsiei, nedezvăluite publicului

Dar de aici, lucrurile au început să se tensioneze. La sfârșitul lunii, au fost gata rezultatele autopsiei. Însă judecătorul care se ocupa de dosar a invocat secretul anchetei și nu a vrut să le facă publice. Dacă unele asociații de apărare a animalelor au văzut în asta o tentativă de a proteja ancheta, altele s-au temut ca această procedură să nu fie cumva o modalitate de a ascunde adevărul. Ele se tem că animalul a fost ucis. 

„Dacă autopsia ar fi conchis că moartea se datorează unor circumstanțe naturale, n-ar mai fost fost nevoie de o anchetă judiciară și cu atât mai puțin de invocarea secretului anchetei”, a declarat pentru El Pais Joan Vázquez, purtător de cuvânt al Ipcena, o organizație ecologistă spaniolă.

Pe de altă parte, autoritățile municipale din orașul Aran au încercat să convingă că animalul a murit bătându-se cu un alt urs. „Politicienii din Aran au încercat să inoculeze opiniei publice ideea că este imposibil ca omul să fie implicat în moartea acestui urs”, arată purtătorul de cuvânt al Ipcena. 

Unele ONG-uri se gândesc la varianta otrăvirii

În concluzie, peste zece ONG-uri și asociații, cum ar fi WWF, cred că moartea animalului a intervenit, cel mai probabil, din cauza otrăvirii. Nu prea s-au văzut cazuri în care un urs să cadă de la înălțime în timp ce se bate cu un alt urs, spun ele.

În plus, dacă așa ar fi stat lucrurile, corpul ursului ar fi prezentat urme de agresiune fizică, răni la cap, urechi sau picioare, dar în imaginile date publicității de autorități ursul nu pare să aibă răni. Animalul avea 200 de kilograme și dacă ar fi căzut de la înălțimea de 40 de metri, ar fi avut fracturi. În plus, colierul de monitorizare cu GPS, era perfect funcțional, ceea ce nu s-ar fi întâmplat, cel mai probabil, dacă s-ar fi rostogolit de la înălțime.

cachou crop
Foto: La Vanguardia

Aceste organizații au mai observat că în primele imagini surprinse în momentul în care ursul a fost găsit, animalul prezenta ceea ce experții numesc „un rânjet sardonic”, care, în multe cazuri, este asociat cu moartea prin otrăvire.

Înainte de efectuarea autopsiei, mai multe asociații au contactat regiunea catalană pentru a-i cere să conserve rămășițele ursului. Aceste organizații voiau să ceară o contraexpertiză, în cazul în care analizele toxicologice se dovedeau negative. Însă odată ce judecătorul a invocat secretul anchetei, nu va mai putea fi vorba de o contraexpertiză.

Suspiciunile au luat amploare și au mers dincolo de frontieră. În Franța, asociația Țara Urșilor a cerut guvernului francez să intervină pentru ca autoritățile spaniole să dezvăluie cauza morții animalului.

Ecourile scandalului încă nu s-au stins, de ambele părți ale Pirineilor.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri