Sari la conținut

CONTROVERSE. Ursul în cabană. Care e soluția?

Incidentul cu ursul care a pătruns în cabana de la Postăvaru dă naștere la controverse, ca de fiecare dată când la mijloc sunt oameni și animale aflați, aparent, în conflict. Nu faptele și pericolul sunt contestate, ci soluțiile pentru rezolvarea situației.

(VIDEO. Comentariile făcute la Digi24 de prefectul de Brașov, Marian Rasaliu, și de președintele AJVPS Brașov, Ovidiu Ionescu)

„Ne preocupă foarte tare acest lucru, se pare că acest fenomen tinde să scape de sub control. Am avut până acum nenumărate întâlniri cu cei de la ICAS, cu Jandarmeria, cu gruparea mobilă, cu toți cei care au atribuții în acest sens. Mâine dimineaţă (luni – n.r.) voi fi la Bucureşti cu un material complet, mă voi duce la doamna Graţiela Gavrilescu (ministrul mediului – n.r.), mă voi duce la Ministerul de Interne, unde am cerut sprijin”, a anunțat la Digi24 prefectul de Brașov, Marian Rasaliu. „Nu sunt de acord cu împuşcarea lor, în schimb sunt de acord cu luarea tuturor măsurilor pentru protejarea vieţii oamenilor. Suntem în alertă vizavi de acest subiect 24 de ore din 24”, a precizat el.

„Este o specie protejată, o specie care se supune directivei Habitate a Uniunii Europene. Directiva prevede că pentru suprapopulări există posibilitatea de a se emite derogări pentru acele animale care pun în pericol viața oamenilor sau distrug bunurile și proprietățile. Gândiţi-vă că avem peste 3.000 de femele adulte de urs, care din doi în doi ani, fată - în medie - câte doi pui. Avem o suprapopulaţie. Şi ursoaica de acolo, de la Postăvaru, a fost de două ori tranchilizată deja şi relocată şi ea vine înapoi. Ăla e teritoriul ei, acolo are hrană, acolo ştie ce trebuie făcut. Deci relocarea nu este o soluţie”, spune Ovidiu Ionescu, președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brașov.

Cazul nu este izolat, scrie un telespectator Digi24. „Așa cum ați difuzat și în lunile trecute, probleme sunt și în Județul Covasna, Mureș și Harghita, nu doar în județele limitrofe menționate de prefect, Prahova și Dâmbovița. Numai că autoritățile mimează că fac realmente ceva, pentru a controla situația și pentru a evita posibile tragedii. Nu uciderea urșilor ar fi soluția, ci pur și simplu crearea unui program național prin care pot fi donați sau valorificați la export, în alte țări ale Europei, nu neapărat în Uniunea Europeană”, comentează telespectatorul pe contul de FB al Digi24.

El oferă un alt exemplu: un caz asemănător din județul Mureș, de la pârtia de schi din Sovata, petrecut pe 21 octombrie 2017, când un urs a spart punctul de salvamont folosit pe timpul iernii la pârtie, devastand tot ce era în interior. În imaginile postate chiar de Salvamont Mureș se vede cum ursul a pus la pământ inclusiv frigiderul.

frigider pus la pamant de urs - salvamont mures

Foto: Salvamont Mureș

Alți oameni se întreabă dacă nu cumva urșii din preajma zonelor locuite, obișnuiți să găsească zilnic hrană în gunoaie, nu vor mai intra în hibernare, iar astfel de incidente riscă să se repete tot mai des. Într-adevăr, urșii de la rezervația Zărnești, care au hrana asigurată zilnic, nu mai intră în hibernare.

Citiți și: 

FOTO. Poveștile triste ale urșilor de la rezervația din Zărnești

România vrea să facă export de urşi

Pe aceeași temă