Sari la conținut

Colecție inedită. Un bihorean a strâns peste 3.000 de cactuși

„Planta de aici din dreapta mea are 38 de ani împliniţi. A fost însămânţată în anul 1978, prin aprilie. Fiul meu e născut în 1979 şi planta e mai bătrână cu un an”, spune Laszlo Toth.

Pentru Laszlo Toth, cactușii nu mai au niciun secret. La 62 de ani, știe povestea fiecărei plante pe care a legat-o, într-un fel sau altul, de un moment special din viața lui. Pasiunea a moștenit-o la o vârstă fragedă de la unul dintre cei mai reputați colecționari din țară.

„Am avut acolo vreo 4,5,6 ani când am primit prima plantă de la un domn din Oradea, era vecin cu bunica și era cel mai mare colecționar din toată partea asta vestică a țării”, afirmă Laszlo Toth, colecționar de cactuși

Cea care i-a înțeles pasiunea a fost soția lui. Tot ea a fost cea care l-a ajutat să-și dezvolte colecția de la an la an. Astfel, de la un balcon de bloc s-a ajuns la o curte plină de cactuşi.

„Oriunde ne-am dus și am văzut ceva, tot am cerut. Și mie mi-a plăcut mai ales când înfloresc. Atunci sunt de diferite feluri, de diferite flori și de diferite culori”, spune Ileana Toth, soția colecționarului.

„După '90, când s-au deschis granițele, am început să umblu și eu prin străinătate și am obținut literatură mai multă, am adus plante, am adus semințe și colecția a crescut”, adaugă Laszlo Toth, colecționar de cactuși.

Bihoreanul spune că răbdarea și atenția sunt importante în îngrijirea unui cactus. În colecția lui se regăsesc și specii rare, precum Ariocarpus, originară din Mexic. Planta e greu de procurat, iar un cactus din această specie costă de la 80 de euro în sus.

Invitații de participare la evenimente vin constant, atât din țară cât și din Ungaria.

„Ne-am dorit să pregătim pentru publicul larg din Berettyoujfalu un eveniment în care să prezentăm și această colecție. Am vrea să o organizăm în perioada școlii deoarece considerăm că toți copiii au foarte multe de învățat de aici”, spune Csaba Kocsis, referent cultural la Primăria din Berettyoujfalu.

Colecția numără peste 3000 de exemplare și este cea mai mare din județ.