Milioane de fumători aleg produse cu risc redus față de țigări

Data actualizării: Data publicării:
LOWER_THIRD_TITLE_forum_nicotina_1_000016 Articol susținut de BAT

Într-o lume în care peste 1 miliard de oameni continuă să fumeze este important să existe alternative. Companiile care produc produse care încălzesc tutunul, produse de vapat sau produse cu nicotină pentru uz oral investesc masiv în cercetare. Forumul Global al Nicotinei a reunit mai mulți academicieni și specialiști în sănătate publică la Varșovia, pentru a discuta rezultatele ultimelor cercetări și schimbările legislative din diferite state. Specialiștii avertizează că o legislație foarte restrictivă a produselor cu risc redus ar fi în detrimentul utilizatorilor, iar o reglementare unitară, mai puțin limitativă decât cea aplicată țigaretelor, ar fi necesară pentru o reducere a efectelor nocive ale fumatului în întreaga lume. 

BAT, unul dintre cei mai mari producători de produse cu risc redus, are drept obiectiv 50 de milioane de utilizatori care să aleagă produsele care nu implică arderea tutunului până în 2030, de aceea a implicat peste 1.500 de cercetători în studiile sale.

Danni Tower - șefa Departamentului Științific și de Reglementare BAT:

Din 2018, BAT a investit 1,5 miliarde de lire sterline în dezvoltarea produselor din noile categorii și azi avem peste 1.500 specialiști în cercetare și dezvoltare care se ocupă de crearea acestor noi categorii de produse. Doar anul trecut, în 2022, am deschis un centru global de dezvoltare a dispozitivelor în Shenzhen, China. În acest context, am recrutat peste 150 de ingineri, dezvoltatori științifici de produse.

BAT va avea 22,5 milioane de consumatori de produse cu risc redus spre finalul acestui an, aproape de prezent, și scopul este să avem 50 de milioane în 2030.

Legislațiile trebuie să le dea fumătorilor posibilitatea de a ajunge la alternativele cu profil de risc redus și aici mă refer și la lumea dezvoltată, dar și la țările cu buget redus și mediu. Ne-am dori să vedem aceste produse cu risc redus în fiecare țară în care se vând țigări, dar din nefericire, legislațiile din unele zone fac acest lucru imposibil.”

Conform celei de-a patra ediții a Nanny State Index, România este cea mai restrictivă țară din UE în privința legislației în domeniul tutunului. În Australia a fost interzisă vânzarea de țigări electronice fără prescripție medicală. Discuții despre eliminarea dispozitivelor electronice cu arome sunt și în Uniunea Europeană. De cele mai multe ori, limitările fac loc altor amenințări la adresa sănătății publice, arată experiența din ultimii ani.

Flora Okereke - șefa Departamentului Global de Perspective și Previziuni BAT:

Ce vedeți este cazul clasic a ce se întâmplă când ceva este interzis. Oamenii care folosesc produsele nu vor dispărea automat. Vor găsi căi alternative de a le obține. Acest fapt duce la canale ascunse, comerț ilicit la frontieră, surse de produse care nu se ridică neapărat la standarde. Pentru că sinceră să fiu, guvernele nu au toți banii din lume pentru a urmări contrabanda și pentru a se impune, de aceea vom avea aceste produse peste tot pe piață. Ajungi într-o situație și mai rea decât înainte.

În loc să interzici sau să ignori, aplică reguli așa cum trebuie, adică trebuie să creezi un mediu de politici care ar oferi producătorilor posibilitatea de a crea produse fundamentate științific și mai sigure.”

În țările din Europa de Sud-Est, tranziția către produsele fără combustie se face lent. Studii recente arată că beneficiile pentru sănătate ale schimbării țigărilor cu produsele cu risc redus sunt asemăbătoare cu efectele resimțite de persoanele care renunță definitiv la fumat. În continuare, este nevoie de comunicare din partea autorităților, spun cercetătorii.

Konstantinos Farsalinos - medic cardiolog, cercetător al reducerii daunelor fumatului:

Există studii despre beneficiile cardiovasculare, despre beneficiile respiratorii, potențialul de risc de cancer al acestor produse este extrem de scăzut, practic minim comparativ cu riscul de cancer al țigărilor.

Problema este comunicarea și apoi deciziile normative care sunt foarte problematice pentru că reprezintă o altă cale de dezinformare.”

Clive Bates - fost consilier guvernamental și director al Acțiunii privind Fumatul și Sănătatea, Regatul Unit:

Principalul lucru pe care îl avem în Marea Britanie este o atitudine pozitivă a guvernului, a agențiilor de sănătate publică, în comunitatea de experți pentru a reduce efectele nocive ale fumatului prin încurajarea fumătorilor să facă schimbarea de la produse de mare risc, la cele cu risc redus. Adică de la țigări la produse de vapat, produse care încălzesc tutunul, pliculețe cu nicotină. Guvernul a înțeles asta ca pe o strategie de sănătate publică și ce vedem în Regatul Unit sunt inclusiv reclame pentru vaping la televizor ca o cale de a încuraja fumătorii să facă schimbarea. Nu fac reclamă produselor, ci ideii.

Serviciul Național de Sănătate încurajează oamenii să renunțe la fumat folosind țigări electronice și le dau un mesaj tare simplu: aceste produse sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul și contribuie la renunțarea la fumat.”

În România, 19,8% din populație fumează zilnic, țara noastră depășind cu puțin media din Uniunea Europeană, de 19,7%. Potrivit Eurostat, țările europene cu cel mai mare consum de țigări sunt Bulgaria (28,2%), Grecia (27,2%), Ungaria (28,8%) și Letonia (24,9%). Suedia devine practic prima ţară fără fumători, cu o rată de sub 5%. A reuşit să atingă acest obiectiv prin încurajarea produselor cu risc scăzut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri