Politicile publice legate de reducerea riscurilor asociate fumatului ar trebui susținute în Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
CAPTURA_1 Articol susținut de BAT

Politicile publice legate de reducerea riscurilor asociate fumatului ar trebui susținute în Uniunea Europeană. Aceasta este o concluzie a studiilor prezentate la Forumul Global al Nicotinei, care a reunit experți, medici și producători din 80 de țări. A zecea ediție a evenimentului a scos în evidență studiile științifice care sprijină tranziția la produsele cu risc redus. Lipsa arderii este un argument solid pentru care guvernele ar trebui să susțină alternativele la țigări, pentru a reduce riscurile asociate fumatului, spun medicii. 

Renunțarea completă la fumat pare aproape imposibilă pentru persoanele care consumă nicotină ani la rând. Potrivit BAT, o soluție spre care se îndreaptă peste 22 de milioane de persoane în prezent este schimbarea țigărilor cu produse companiei cu risc redus. Rezultatele asupra organismului sunt imediate, spun medicii.

Bernd Mayer - profesor universitar în Farmacologie și Toxicologie, Universitatea din Graz

„Toate substanțe toxice din fum sunt absente în produsele cu risc redus. Ai doar nicotină când consumi țigări electronice, ai aerosolii, similar vapatului. Ai o inflamație mai mică, o toxicitate mai mică în celule, efecte mai puțin nocive.
Schimbarea se produce întâmplă imediat, dar organismul trebuie să își revină uneori după decenii de fumat și durează. Mulți utilizatori raportează că după câteva săptămâni au mai puține infecții, beau mai puțină cafeină, fac mai multe exerciții fizice și așa mai departe.”

Suedezii au migrat spre folosirea produselor alternative cu risc redus și astfel incidența bolilor asociate fumatului este cea mai mică din Europa și probabil față de majoritatea țărilor lumii.

Danni Tower - șefa Departamentului Științific și de Reglementare BAT

Aș reitera pentru fiecare țară ideea importanței accesului pentru fumători la produsele cu risc redus și să îi informăm și educăm care este cea mai bună variantă pentru ei dacă nu pot renunța la fumat. Cred că Suedia este un exemplu bun de studiu de caz pentru că Suedia are cea mai mică rată a incidență a fumatului în UE acum.”

De 15 ani, produsele cu risc redus se dezvoltă continuu pentru a ajuta adulții să aibă aceeași experiență plăcută, fără efecte nocive asupra sănătății pe termen lung.

Konstantinos Farsalinos - medic cardiolog, cercetător al reducerii efectelor nocive ale fumatului

Trebuie să înțelegem că persoanele care fumează obțin cantintăți mari de substanțe toxice prin inhalarea lor.
(n. red. Guvernele) Toți trebuie să înțeleagă că lipsa combustiei este un argument destul de solid pentru a explica o diferență imensă în nivelul de risc al acestor produse.

Danni Tower - șefa Departamentului Științific și de Reglementare BAT

„Oamenii de știință de la BAT au publicat peste 150 de studii revizuite de colegi în ultimii ani pe produsele cu risc redus. Prin revizuirea colegilor mă refer la faptul că datele pot fi evaluate de terți și pot fi analizate și completate, ceea ce este foarte important, pentru că nu avem doar știință dezvoltată în bula naostră, ci una accesibilă pentru toți.

Biomarkerii bolilor asociate fumatului pe care i-am analizat în studiile clinice - datele arată foarte încurajator. Când compari biomarkerii consumatorilor care au utilizat unul din produsele noastre cu risc redus versus ai celor care au continuat să fumeze, avem o îmbunătățire substanțială a biomarkerilor celor care au consumat produsele cu risc redus.”

În primul rând, renunțarea la fumat duce la un zâmbet sănătos. Un studiu efectuat în România a scos la iveală rezultate vizibile asupra cavității bucale în doar 9 luni.

Mihaela Răescu - profesor universitar, prevenție orodentară, medic stomatolog

Am observat într-un prim studiu pe care l-am efectuat o micșorare sensibilă a cantității de placă bacteriană și în același timp o scădere a consistenței plăcii bacteriene.

Simpla existență a acestei plăci bacteriene ne dă peste cap orice plan pe termen lung dacă ne gândim la un implant dentar, dacă ne gândim la o extracție, dacă ne gândim la halitoză - adică cum miroase gura, cariile de colet ascunse pe care dacă nu le observăm la timp și pot să dea complicații.

Experții din întreaga lume, veniți la Forumul Global al Nicotinei, au făcut apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să îşi reconsidere poziţia cu privire la folosirea produselor cu risc redus, întrucât acestea pot reprezenta un instrument important în politicile de sănătate publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri