Sari la conținut
News Alert

Boala Crohn, din ce în ce mai întâlnită la tineri

Boala Crohn este o afecţiune inflamatorie a tubului digestiv. Deşi puţine persoane au auzit de ea, nu este atât de rar întâlnită.

Asistăm în ultimul timp la o creştere a frecvenţei (bolii,n.r.) din cauza – probabil - a factorilor de sanitaţie, deci măsuri mai bune de igienă, alimentaţie mai vest-europeană, adică gen fast food, fără legume, fructe. Fumatul, aici fumatul este chiar cu un rol foarte important”, spune profesor doctor Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterologie.

Simptomele sunt foarte diverse. Unul dintre ele ar fi diareea abdominală, durere abdominală, febră, scăderea ponderală, îngroşarea diverselor segmente intestinale, inclusiv a apariţiilor unor complicaţii cum sunt stenozele şi fistulele”, spune doctor Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie.

În multe cazuri diagnosticul se pune după câteva luni sau chiar ani.

E una din bolile greu de diagnosticat, mai ales în comunitatea de medici care nu are o preocupare specială pentru boala asta. Trebuie să te gândeşti în primul rând la ea, să ştii că există şi o asemenea boală”, mai spune medicul Cristian Gheorghe.

Vestea proastă este că nu există medicamente care să vindece această boală, ci doar să o ţină sub control. Tratamentele diferă în funcţie de segmentul tubului digestiv afectat.

La un tânăr fumător cu fistule perianale, debut cu stenoze, o să începem cu tratamente foarte agresive, gen tratament biologic, pentru că ştim că boala evoluează în timp, are perioade de remisiuni, dar nu se vindecă. Din păcate, chirurgia nu vindecă boala”, mai spune Cristian Gheorghe.

Pentru a preveni reapariţia bolii este important să aveţi o alimentaţie sănătoasă şi să evitaţi alcoolul, tutunul şi stresul. Dacă nu este tratată corect, boala Crohn poate duce la complicaţii precum ocluzia intestinală şi cancerul de colon. Atenţie dacă aveţi pe cineva în familie cu această afecţiune, pentru că poate fi moştenită genetic.