Sari la conținut

Colectiv: Raportul Ministerului Sănătății despre infecțiile din spitale, finalizat 

Astfel,  raportul Ministerului arată o incidență a infecțiilor între 0 și 0,8 % la majoritatea spitalelor în care au fost tratați pacienți din Colectiv. Excepția este Spitalul de Arși unde incidența infecțiilor este de 2,8 %.

Totuși, în majoritatea cazurilor, tratamentul adecvat al infecțiilor nosocomiale a determinat o evoluție favorabilă. Cele mai multe decese au fost înregistrate în cazul pacienților cu leziuni pulmonare grave care cresc riscul de mortalitate de 8 - 10 ori.

De asemenea, în unele spitale nu a fost posibilă izolarea pacienților din Colectiv de alți pacienți. Astfel, izolarea pacienților în secții de ATI special dedicate pacienților – victime ale accidentului din clubul Colectiv a fost posibilă în șase spitale.

Mai mult, raportul arată că patru dintre spitalele evaluate nu au un laborator propriu pentru diagnosticul microbiologic. Totodată, Ministerul atrage atenția că metodele de determinare a rezistenței bacteriene la antibiotice și normele de interpretare ale acestei rezistențe sunt variabile și uneori neactualizate.

Raportul Ministerului a relevat și că doar șapte spitale din cele 11 evaluate au putut asigura personal medical și auxiliar special dedicat pacienților arși, fără a putea asigura personal separat pentru fiecare grup de pacienți colonizați sau infectați cu un anumit microorganism cu risc epidemiologic.

Astfel, după discuțiile purtate cu reprezentanții spitalelor, Ministerul a concluzionat că:

Nu toate spitalele au capacitatea de a realiza autocontrolul privind circulația germenilor în spital

Dotarea actuală a unor laboratoare și/sau externalizarea lor nu permite în fiecare spital o activitate eficientă de control al infecțiilor sau de monitorizare a terapiei antibiotice

Ministerul Sănătății a dispus elaborarea unui Plan Național de acțiune, cu obiective clare, pe termen scurt, mediu și lung.

„Pe termen scurt, se impune înființarea unui grup de monitorizare și evaluare a activităților destinate controlului și prevenirii IN și a rezistenței la antibiotice, care să evalueze activitățile desfășurate în cadrul programului național de suraveghere și control a IN derulat de MS și care aduce modificări și completări în derularea programului pentru anul 2016”, se arată raportul Ministerului.

Citește și:

Ministerul Sănătăţii: Spitalele au avut medicaţie pentru tratarea infecţiilor nosocomiale. Răniţii din #Colectiv au decedat în principal din cauza leziunilor pulmonare grave

Răniți din Colectiv, uciși de infecții din spital

COLECTIV. Raportul Direcției de Sănătate Publică Bucureşti privind infecţiile nosocomiale din spitale ar fi incomplet