Sari la conținut

Consumul de sare și fumatul cresc riscul apariției cancerului gastric

Cancerul gastric este o problemă de sănătate publică în toată lumea. Peste 800.000 de oameni mor anual din cauza acestei afecșiuni. În categoria factorilor de risc pe primul loc se află alimentația.

„Alimentația bogată în sare și sărarea alimentelor pentru conservare sunt factorii majori de risc pentru cancerul gastrtic. Apoi, evident, consumul crescut de alimente hipercalorice și carnea roșie, de exemplu, sau consumul crescut de hidrocarbonați iarăși este responsabil pentru cancerul gastric”, avertizează prof. univ. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterologie.

Potrivit medicilor, nu prezintă niciun risc fructele și legumele proaspete, cele conservate prin congelare sau prin deshidratare.

„Ce s-a observat statistic, de exemplu în Statele Unite, unde alimentele sunt conservate prin refrigerare, a scăzut dramatic cancerul gastric de-a lungul multor decade și există un studiu în literatură, pe care medicii îl citează foarte des, un studiu referitor la factorii de risc în hipertensiunea arterială, unde scăderea cantității de sare s-a corelat cu o scădere a cancerului gastric pe un termen foarte lung”, mai spune medicul Cristian Gheorghe.

Mult timp s-a crezut că există o legătură strânsă și între ulcer și instalarea cancerului gastric.

„Nu e chiar atât de frecventă această filiație, cam 3-5% din pacienții cu ulcer gastric pot face cancer gastric. Apoi e vorba de pacienții cu polipi gastrici, adenoame, la care riscul de cancer gastric este mare. Rezecăm polipii, endoscopic, urmărim pacienții și apoi vedem ce se întamplă cu ei în evolutie, scădem astfel în felul ăsta riscul de cancer gastric”, explică doctorul.

Predispuși sunt și pacienții cu gastrită cronică, dar și fumătorii. De asemenea, și cei care au avut în familie un caz cu acest tip de cancer. De aceea este importantă vizita la medic dacă aveti dureri la nivelul stomacului.