Sari la conținut

Dieta vegetariană: sănătate sau pericol?

A fi sau a nu fi vegetarian? Aceasta este întrebarea. Unii vegetarieni demonstrează că sunt perfect sănătoși. „Doctorița mea de familie, când a văzut analizele, a zis că nu a mai văzut analize așa de bune de 10 ani de zile”, a spus Anca Alina Ionescu, vegetariană.

Din păcate nu mereu se întâmplă asta. Un regim alimentar neadecvat poate pune viața în pericol. „Într-o zi am constatat în timp ce ma pieptănam, că aveam locuri în cap în care aveam chelie”, Andreea Crăciun, vegetariană.

„Există un risc de deficit de vitamina, în principal vitamina B12”, a spus Gabriela Radulian, șef secție Institutul de Diabet și Nutriție N. Paulescu.

Pe de alta parte, această tânără susține că vegetalele crude au ajutat-o să treacă mai ușor peste efectele chimioterapiei, după ce a fost diagnosticată cu o formă de cancer. „Eu faceam chimioterapie, dar simțeam că renasc”, a spus Delia Mîndricel.

Ce părere au medicii? „Pentru asta ar trebui studii făcute cu mare rigurozitate”, Constantin Ionescu Targoviste, Directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Păulescu".

Sunt și vedete care își cresc copiii fără produse de origine animală. Este bine, este rău? „Eu cred în acest lucru și nu pot să fac altfel”, Andras Zoltan, solistul trupei Sarmalele Reci.  

Care este până la urmă adevărul? Este regimul bazat pe vegetale doar o modă sau chiar elixirul tinereții? Aflați răspunsul duminică de la ora 13:30, la emisiunea "Tinerețe fără bătrânețe".