Din cauza lipsei de anesteziști, într-un spital nu se mai fac operații de o lună

Data publicării:
spital-1

În luna ianuarie singurul medic anestezist de la Spitalul CF Pașcani și-a dat demisia și a plecat în străinătate. Așa s-a ajuns ca secția de ATI să fie închisă iar aparatura modernă, adusă acum două luni să stea nefolosită. Secția de chirurgie este mai tot timpul goală, iar specialiștii intervin doar în cazuri minore.

Înainte operam aproape 1.200 de operații, intervenții medii, mari, mici, 1.200 pe an. Așa, stau, aștept să vina un furuncul, sau un lipom, sau cu o unghie încarnată că se fac cu anestezie locală”, spune dr. Abdalla Bashir, medic primar chirurg la Spitalul CF Pașcani. OUT 00.27.40.00

Pacienţii sunt nemulţumiţi:

- E greu, rău. Din ce în ce mai rău. Ce putem face? Mergem la alt spital, dacă aici nu se poate.
- Anestezistul este indispensabil pentru spital.
- Trebuie să apelezi la alt spital, ce să faci? Stai să îți moară copilul?

Conducerea Spitalul CF a primit aprobare de la Ministerul Transporturilor pentru a scoate la concurs postul, dar nu se așteaptă ca acesta să fie ocupat prea curând. Motiv pentru care a căutat și alte soluții.

Cei din secția medicină internă au preluat din internările care sunt și lucrăm noi mai mult”, spune dr. Iuliana Rățoi, directorul medical al Spitalului CF Pașcani.

Loredana Vasile, purtătorul de cuvânt al Spitalului CF Pașcani, spune că „s-au făcut demersuri pentru începerea unei colaborări cu medici din Iași, dar e o specialitate în care există un deficit de personal și nu am găsit medici”.

„Este penurie de medici anestezişti şi nu numai în Iaşi. În momentul de faţă noi avem șapte medici anestezişti care au o singură linie de gardă. Ar fi nevoie de 14 medici ca să asiguri două linii de gardă complete, cu medici angajaţi, dar noi suntem realişti, ştim exact şi care este bugetul”, a declarat Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iaşi.

În spitalele din judeţul Iași sunt 108 medici anesteziști.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri