Hipertensiunea, depistată cu ajutorul telefonului mobil

Data publicării:
hiper

Aplicaţia este simplă şi intuitivă. Cei care îşi măsoară tensiunea introduc datele în aplicaţia instalată pe telefon calculator. Programul calculează dacă valorile sunt în limite normale, iar în caz contrar, recomandă un consult de specialitate.

Tensiometru deja am, îmi iau tensiunea zilnic, o ţin sub control. Voi folosi aplicaţia,” zice un pacient.

Ne ajută pe noi pentru a putea monitoriza mai corect tratamentul pe care îl aplicăm hipertensivilor,” spune prof. dr. Daniela Bartoş, preşedintele Grupului de Lucru de Hipertensiune.

Pentru a lua corect tensiunea arterială este nevoie de 15 minute. Noi am calculat de exemplu că un medic de familie care are cam 1.500 de pacienţi pe listă pentru a lua tensiunea arterială corect la toţi cei 1.500 de pacienţi ar trebui să petreacă 2 luni pe an,” explică Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Aplicaţia face parte din programul de autodiagnostic al hipertensiunii arteriale şi a fost creată de Societatea Română de Cardiologie. Se adresează în special celor cu vârste între 16 şi 45 de ani, tot mai predispuşi la boli cardiovasculare.

„Având în vedere că persoanele tinere în general au plăcerea sau au această abilitate mai mare de a manevra aceste programe pe telefon cred că va fi un stimulent pentru a depista hipertensiunea arterială la persoanele tinere,” adaugă prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, şef Clinică de Cardiologie la Institutul de Boli cardiovasculare Iaşi.

Potrivit statisticilor, peste 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială, iar mai mult de 60% din decese sunt cauzate de această afecţiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri