Sari la conținut

Medic pediatru din Iaşi, anchetat de Colegiul Medicilor din Irlanda. Vasile Astărăstoae: "A fost o chestiune de neacomodare"

Mihai Anton a aplicat la sfârşitul anului 2012 pentru un post de chirurg pediatru la spitalul pentru copii din Dublin.

După un an a fost în cele din urmă acceptat şi s-a prezentat la muncă în ianuarie 2013. Problemele lui Mihai Anton au început chiar din prima zi, când colegii săi irlandezi au observat că ieşeanul a plecat de la serviciu înainte de terminarea programului.

Personalul spitalului din Dublin a constatat apoi cu surprindere că medicul român nu ştie să se echipeze corect înainte de intrarea în sala de operaţie şi că dă răspunsuri monosilabice. Ceea ce lăsa de înţeles că nu ştia foarte bine limba engleză. Lucru care s-a văzut apoi în fişele de observaţie, incomplet scrise.

Totul a culminat cu neglijenţa medicului român care era să pună în pericol viaţa unui copil prin practici chirurgicale ieşite din uz cu multă vreme în urmă.

„Conducerea spitalului pentru copii Crumlin a declarat că nu au apărut probleme în ceea ce priveşte siguranţa pacienţilor datorită supravegherii atente a doctorului Anton. În plus, a declarat că spitalul şi personalul său au acţionat cu promptitudine în momentul în care au apărut probleme de siguranţă”, relata presa din Irlanda.

Ieşeanul a fost dat afară din spital după numai zece zile, însă abia acum Colegiul Medicilor din Irlanda a deschis o anchetă în cazul lui. Mihai Anton, care între timp s-a întors în ţară, a declarat că a fost hărţuit de personalul spitalului irlandez.

Înainte de a pleca în Irlanda, medicul Mihai Anton a lucrat la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi. El a fost acuzat de malpraxis după ce, în anul 2005, un copil pe care l-a operat a fost infectat cu un stafilococ. În urma complicaţiilor, copilul a rămas infirm.

Vasile Astărăstoae: Nu este vorba de malpraxis, era o problemă de acomodare

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, a declarat la Digi24 că acuzele aduse medicului în Irlanda se referă la activităţi administrative, nu medicale. „Nu vorbim despre malpraxis”, a declarat Astărăstoae.

„Colegiul examinează daca aceste abateri ar fi putut să pună în pericol siguranţa pacientului, ancheta este începută, va fi încheiată în 2 – 3 luni, după care ni se va comunica rezultarul. Este o chestiune de adaptare, era o chestiune de neacomodare între el şi protocoalele din acel spital”, a explicat Astărăstoae.

Referitor la cazul din România, preşedintele Colegiului Medicilor a precizat că decizia luată privind infectarea cu stafilococ nu confirmă malpraxisul. „ S-a decis că nu el a infectat cu stafilococ, este o infecţie intraspitalicească. În primă instanţă nu a fost reţinută acuzaţia de malpraxis, s-a sesizat comisia de disciplină şi o să vedem şi rezultatul”, a afirmat Vasile Astărăstoae.