Sari la conținut

Medicina hiperbară, o șansă pentru victimele incendiului

Într-o cameră special amenajată, pacienţii sunt aşezaţi pe scaune confortabile. Terapia durează mult. Fiecare primeşte oxigen pur, care circulă prin corp. Doar aşa afecţiunile de care suferă pot fi tratate mult mai rapid decât prin metodele convenţionale.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: „Printr-o astfel de mască pacienţii primesc oxigen pur, la presuni crescute. O astfel de şedinţă poate dura, în medie, trei ore în cazul afecţiunilor cronice. Dacă vorbim despre urgenţe, şedinţa poate dura cinci ore sau poate mai mult, în funcţie de gravitatea afecţiunii”.

Tamara Damian face naveta în fiecare lună din Bucureşti la Constanţa pentru şedinţele de oxigenoterapie hiperbară. Suferă de necroză a capului femural la ambii genunchi. Din iunie vine la acest centru.

Totul este în ordine. Fac RMN-urile după fiecare serie de şedinţe şi se vede evoluţia. Poate să vadă şi un neştiutor. Se vede cum osul se recuperează”, spune Tamara Damian, pacient.

La fel ca ea, zilnic, zeci de pacienţi vin aici la tratament. S-au vindecat rapid oameni cu necroze, septicemii sau fracturi.

Efectele sunt vizibile. Am avut necroză la genunchi, care îmi limita foarte mult mişcarea, iar acum sunt într-o fază în care mă mişc mult mai bine”, susține Laura Cimbru, pacient.

Specialiştii spun că oxigenoterapia hiperbară face minuni şi în cazul arsurilor. Însă victimele incendiului din clubul Colectiv pot fi tratate la centrul de la Constanţa doar în cazul în care starea lor este stabilă. Cum mulţi sunt încă la terapie intensivă, transferul este imposibil.

Pentru arsurile de căi aeriene superioare în general şi pentru arsurile de suprafaţă mare, hiperbara ar fi constituit o principală metodă de tratament, o şansă enormă în plus de a salva o mulţime dintre aceste vieţi (...). Cine reuşeşte să ajungă, cu cea mai mare plăcere, nu îl va costa absolut nimic tratamentul”, asigură Bogdan Ion, specialist în medicina hiperbară.

În mod normal, o şedinţă costă 400 lei.

Medicina hiperbară nu este o noutate a secolului nostru. La 1600, un cleric englez a folosit oxigenoterapia.

Pe aceeași temă