O mie de femei din Bacău aşteaptă de trei luni să afle dacă suferă de cancer de col uterin

Data publicării:
cancer col uterin probe

Cele 1.000 de probe rămase necitite au fost prelevate de la paciente în primul trimestru al acestui an. Adică din ianuarie până în martie. Pentru că cei șapte medici specialişti din Bacău nu pot analiza un număr atât de mare de probe, acestea au fost arhivate şi păstrate într-un laborator special.

„Volumul mare de activitate de la personalul care efectuează recoltarea a dus la acumularea unui număr de lame care nu au putut fi citite în timpul util așa cum spune legea, în maxim 30 de zile, anatomopatologi”, afirmă dr. Cecilia Lucaci, coordonator programe din cadrul DSP Bacău.

Cele mai multe dintre aceste 1.000 de probe sunt mai vechi de 30 de zile, adică au depăşit termenul stabilit în cadrul programului pentru realizarea analizei. Pacientele nu au primit însă rezultatele.

„Normal, în 30 de zile, nu se modifică calitatea lamei, după 30 de zile este în deficitul pacientului. Bineînţeles, primeşte diagnosticul mai târziu şi se intervine terapeutic mai târziu. Lama se poate ţine ani de zile, nu este o problemă”, spune dr. Karina Bilavschi, medic anatomopatolog.

Întreaga presiune ajunge pe umerii medicilor. În Bacău, 90% dintre analizele prelevate ajung la Spitalul Judeţean. Aici sunt doar patru medici care trebuie să se ocupe şi de aceste probe, dar în acelaşi timp, trebuie să realizeze şi necropsii şi biopsii pentru pacienţii internaţi deja în spital.

„Este un efort, dacă altă dată existau niște cadre medicale specializate care făceau grosul acestor examinări urmând ca noi, anatomopatologii, să ne ocupăm de cazurile cu probleme deosebite, există o oarecare deficiență organizatorică”, susține dr. Marius Mateiuciuc, șeful secției de Anatomopatologie.

Citirea unei astfel de probe le ocupă foarte mult timp.

„În principal reușim să citim cam 5-6 lame pe oră, în funcție de gradul de dificultate a lamelor. Avem și cazuri cu probleme pe care le lăsăm și le revedem”, mai spune doctorul.

Cele1.000 de probe s-au strâns în doar două luni, însă reprezentanţii ministerului susţin că nu ştiau nimic despre situaţia din Bacău.

„Este prima situație semnalată de care am cunoștință de la Bacău, dumneavoastră mi-ați adus-o la cunoștință și vă mulțumesc. Am de gând să văd ce anume se întâmplă și bineînțeles că vor exista măsuri”, a declarat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Digi24.

România ocupă primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Zilnic, în medie, şase femei sunt răpuse de această afecţiune.

Programul naţional de depisatre a cancerului de col uterin a început anul trecut şi continuă până în 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri