Sari la conținut

OMS: Filmele încurajează milioane de tineri să se apuce de fumat 

Foto: Gulliver/ Getty Images 

Câteva țări au luat deja măsuri. Astfel, în China nu se mai filmează scene în care se fumează „excesiv", iar India a stabilit noi reguli pentru aceste imagini și afișarea mărcilor în secvențe din filme și programe televizate, a preciazat Armando Peruga, managerului inițiativei OMS „Fără tutun”.

„Restricțiile privind publicitatea tutunului sunt mai aspre ca niciodată. Filmele rămân unul dintre ultimele canale prin care milioane de tineri sunt expuși, fără restricții, la imagini cu tutun”, a declarat Douglas Bettcher, director din OMS.

OMS a precizat că prin luarea unor măsuri concrete, printre care marcarea clară a fimelor în care apar personaje care fumează și avertizarea telespectatorului înainte de film că urmează scene cu fumători, copiii pot fi opriți din a dezvolta o dependență de tutun.

Fumatul în filme poate fi o formă puternică de promovare a produselor care conțin tutun”, a adăugat doctorul Bettcher.

Studiile din Statele Unite ale Americii (SUA) au arătat că fumătorii de pe marile ecrane sunt responsabili pentru 37 % dintre noii adolescenți fumători anual. În 2016, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor a arătat că șase milioane de tineri s-au apucat de fumat după ce au văzut la televizor fumători. Mai mult, dintre aceștia două milioane vor muri din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.

În 2014, 44% dintre filmele de la Hollywod conțineau scene din fumători. De asemenea, multe filme produse în afara SUA conțineau scene cu țigări. Studiile au arătat că imagini cu tutun au fost descoperite în filme produse în Germania, Islanda, Polonia, Olanda și Marea Britanie.

Măsurile recomandate de OMS

  • impunerea unei milite de vârstă pentru vizionarea filmelor în care apar scene cu tutun
  • precizarea la finalul peliculei că producătorul filmului nu a primit niciun beneficiu pentru scenele cu tutun filmate
  • interzicerea difuzării mărcii de tutun în filme
  • reclame anti-tutun înainte de difuzarea unui film în care apar scene cu fumători

Citiți și: 

Cât vei economisi dacă renunți la fumat