Sari la conținut
News Alert

Prețul crizei din Sănătate, plătit de pacienți: din farmacii dispar medicamentele ieftine

Un medicament împotriva ulcerului, unul împotriva infecţiilor, altul pentru colesterol mărit şi încă două pentru tensiune. Împreună costă mai puţin de 100 de lei. Sunt medicamente alese de pacienţi tocmai datorită preţului. Iar acesta poate fi chiar mai mic, în cazul în care există şi o reţetă de la medic, pentru că toate sunt medicamente compensate.

Însă, exact aceleaşi medicamente, în forma lor originală lansată pe piaţă, ar costa cu mult mai mult - aproape 220 de lei. Adică, mai mult decât dublu, iar diferenţa ar trebui suportată de pacient.

„Observăm acum, în ultimele luni, din ce în ce mai multe medicamente dispar. Aceste medicamente se retrag de pe piaţă din cauza costului scăzut de vânzare. Din cauză că au fost forţaţi să-l dea la un preţ mult prea mic”, spune farmacista Beatrice Speteanu.

Specialiştii spun că sunt câteva sute de medicamente ieftine, cu preţuri până în 30 de lei, care au dispărut deja din farmacii. Ele sunt înlocuite de variante mai scumpe, pentru care pacientul achită coplata. Producătorii spun că acest lucru se întâmplă din cauza reglementărilor impuse de Ministerul Sănătăţii. Statul aplică aceeaşi taxă de clawback şi pentru o firmă care produce tratamente ieftine şi pentru una care produce pastile scumpe.

„Vorbim de peste 70% din tratamentele utilizate zi de zi în România. Aceasta din cauza că aplicarea taxei face ineficientă păstrarea medicamentului pe piață, iar pe de altă parte afectează industria locală, ceea ce se va traduce prin taxe mai puține date la stat”, spune directorul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Laurenţiu Mihai.

Actualul ministru al Sănătăţii ar trebui să ajungă la un acord cu producătorii de medicamente, astfel încât taxa de clawback să fie plătită diferenţiat. Fostul ministru Eugen Nicolăescu este cel care lăsase proiectele în dezbatere, dar Nicolae Bănicioiu le-a retras chiar în care a preluat protofoliul Sănătăţii.

„Probabil s-au speriat un pic de compelxitatea şi importanţa celor două proiecte, dar bănuiesc că este mai ușor să ascunzi gunoiul sub preș”, spune fostul ministru Eugen Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii mai pregăteşte o măsură care va avea efecte în lanţ, spun producătorii de medicamente: îngheţarea preţurilor la un curs de schimb al euro de 4,26 de lei, ceea ce înseamnă, din start, pierderi de 7-8% pentru fabricanţi.